Ξέρετε την Ιστορία του Schäuble? Μία Απόπειρα Δολοφονίας, Ένα σκάνδαλο, μία ''Αυτοκτονία''...

Ιστορία του Schäuble

Μία απόπειρα δολοφονίας, ένα σκάνδαλο και μία αυτοκτονία είναι τα σημεία σταθμοί στην ιστορία του όχι και ιδιαίτερα συμπαθή στους Έλληνες, Wolfgang Schäuble. Προκάλεσε πολλές φορές, φαίνεται να μας θέλει εκτός ευρώ και έχει , κατά κοινή ομολογία πλέον, υπερβολικές απαιτήσεις από την Αθήνα. Το παρελθόν του δεν είναι και τόσο καθαρό, ενώ επέζησε από δολοφονική  επίθεση η  οποία  τον  άφησε  ανάπηρο.


Η ημερομηνία που τον έχει σημαδέψει και δεν πρόκειται να την ξεχάσει για όσο ζει, είναι 12η Οκτωβρίου του '90 που έμελλε να είναι η μέρα που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή του κορυφαίου στελέχους της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, CDU.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην περιοχή Oppenau, κοντά στο Freiburg, σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας από τον Dieter Kaufman που περίμενε υπομονετικά να ολοκληρώσει την ομιλία του ο Schäuble για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του, κάτι που έγινε τη στιγμή της αποχώρησης του Γερμανού πολιτικού. Έβγαλε μέσα από τη μαύρη δερμάτινη καμπαρντίνα του ένα μικρό περίστροφο, το οποίο είχε κλέψει από το ντουλάπι του κυνηγού πατέρα του και από απόσταση αναπνοής σημάδεψε και πυροβόλησε τρεις φορές.

Η πρώτη σφαίρα βρήκε τον Schäuble στο κεφάλι, συνθλίβοντας τη δεξιά πλευρά του σαγονιού του. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, ο Kaufman πάτησε ξανά τη σκανδάλη. Η δεύτερη σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του. Ενστικτωδώς, ο σωματοφύλακας του προσπάθησε να τον προστατέψει, με συνέπεια να τραυματιστεί σοβαρά και εκείνος με τη σειρά του. «Δεν νιώθω τα πόδια μου», φέρεται να είπε σωριασμένος στο έδαφος μέσα στο αίμα. Η κόρη του, Christine, ούρλιαζε βλέποντας τον πατέρα της πεσμένο στο έδαφος.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, έμεινε παράλυτος και καθηλώθηκε σε αναπηρική καρέκλα. Ο δράστης της απόπειρας αποδείχθηκε ψυχοπαθής και διατάχθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική. Ο Schäuble πήρε εξιτήριο από την κλινική Langensteinbach στις 22 Νοεμβρίου του '90, έχοντας χρειαστεί να δώσει μάχη για να παραμείνει στη ζωή.


Ο Kaufman επιχείρησε να δικαιολογήσει την πράξη του, ισχυριζόμενος πως ο Schäuble ήταν σύμβολο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ήθελε να προκαλέσει ψυχολογικό, αλλά και σωματικό τρόμο με την πράξη του. Ο δράστης έστελνε στο υπουργείο Εσωτερικών επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες ανέφερε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούσαν, προκαλώντας του αφόρητους πόνους. Είχε μάλιστα δύο φορές προσπαθήσει να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης και, όπως ανέφερε και στην απολογία του, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γιατί το υπουργείο δεν έδωσε σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια.

Από τότε ο Schäuble είναι ανάπηρος. Δεν μπορεί να λειτουργήσει τα κάτω άκρα του και μετακινείται με τη βοήθεια αναπηρικού αμαξιδίου. Έχει να περπατήσει εδώ και 25 χρόνια ενώ λίγες εβδομάδες πριν τη δολοφονική απόπειρα, έπαιζε τένις, ποδόσφαιρο, ενώ έκανε και σκι στον ελεύθερο χρόνο του.

Το βρόμικο παρελθόν του Schäuble

Του πήρε μόνο έξι εβδομάδες για να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και επανήλθε έτοιμος. Ωστόσο, το 2000 ένα σκάνδαλο παρέσυρε και τον σκληρό Schäuble, ο οποίος όμως κατάφερε να επιζήσει (πολιτικά) και από αυτό.

Στην πολιτική του διαδρομή συναντά τον Helmut Kohl, αρχικά μέντορά του και στη συνέχεια ορκισμένο εχθρό του. Είχε αναγνωριστεί ήδη ως ο διάδοχος του Kohl, ένας χαρακτηρισμός που τον συνόδευσε και τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, ο ίδιος τον παρουσίαζε ως διάδοχό του, τροφοδοτώντας τα σενάρια. Συχνά ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε πως ''Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ηγήθηκε των ΗΠΑ από μια αναπηρική καρέκλα μέσω της Μεγάλης Ύφεσης και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου'', εκφράζοντας την πίστη του στις δυνατότητες του Schäuble.

Το '97 ο Kohl αποφασίζει πως θα ηγηθεί ο ίδιος των Χριστιανοδημοκρατών στην εκλογική μάχη. Χάνει τις εκλογές το '98 από τον Gerhard Schröder, με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως, ενδεχομένως, αν είχε παραιτηθεί και είχε αναλάβει ο Schäuble, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Η ήττα του Kohl, ωστόσο, θα φέρει τον Schäuble στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Στο πλευρό του τότε, ως αναπληρώτρια, ήταν ανερχόμενη Angela Merkel.

Το '99 ο Kohl εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Η Angela Merkel θα γράψει ένα άρθρο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο υποστήριζε πως το κόμμα θα πρέπει συνεχίσει ''χωρίς το γέρικο άλογο του πολέμου'', τον Helmut Kohl ο οποίος κατηγορεί τον Schäuble πως βρίσκεται πίσω από αυτό το άρθρο, καθώς εκτιμά πως η νεαρή τότε Angela, δεν θα μπορούσε να το γράψει χωρίς την έγκρισή του.


Μετά τον Kohl όμως και ο Schäuble εμπλέκεται στο σκάνδαλο σχετικά με τη παράνομη χρηματοδότηση των Χριστιανοδημοκρατών. Αρχικά αρνείται πως έχει λάβει χρήματα από τον έμπορο όπλων Karlheinz Schreiber, ωστόσο λίγο καιρό αργότερα παραδέχεται πως έλαβε 100.000 γερμανικά μάρκα για λογαριασμό του CDU. Απολογείται για την αρχική διάψευση του και παραιτείται από την προεδρία του κόμματος.

Η αυτοκτονία όμως του οικονομικού υπευθύνου του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, Wolfgang Chilen, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, τη στιγμή που στην Bundestag διεξαγόταν η συζήτηση για τα οικονομικά σκάνδαλα της CDU. Η είδηση του θανάτου διέκοψε τη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Wolfgang Schäuble, καθώς ο Chilen ήταν επικεφαλής του τμήματος προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δεν ήταν βουλευτής.

Λίγο αργότερα και μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο Schäuble ζήτησε συγγνώμη επειδή είχε πει ψέματα ότι δε γνώριζε πως το κόμμα του είχε αποδεχτεί δωρεά 100.000 μάρκων από έναν έμπορο όπλων. ''Πριν από λίγες εβδομάδες, από το ίδιο βήμα της Βουλής, όταν η ατμόσφαιρα ήταν κάπως πιο ζωηρή απ' ότι είναι σήμερα, δεν αντέδρασα όπως έπρεπε. Λυπάμαι γι' αυτό και ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος'', τόνισε μιλώντας στα μέλη της Bundestag. Ωστόσο, η αξιοπιστία του έχει τρωθεί. Το παιχνίδι άνοιξε για τη Merkel, με την οποία, όπως έχει γράψει το Spiegel, μέχρι σήμερα έχουν απλά τυπικές σχέσεις και δεν είναι φίλοι.

(Μην ορκίζεστε! Σας Πιστέψαμε!)

πηγή www.newsbeast.gr