Ισχυρός Σεισμός 8,3 Ρίχτερ στη Χιλή - Pics

Ισχυρός Σεισμός 8,3 Ρίχτερ στη Χιλή - Video - Pics
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 1:54 ώρα Ελλάδος, σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στις ακτές της κεντρικής Χιλής. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 228 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγκο 45 χλμ. δυτικά της πόλης Ιλλαπέλ και 70 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σαλαμάνκα. Το εστιακό βάθος τους σεισμού υπολογίζεται στα 12,5 χλμ. σύμφωνα με το USGS. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων κυμάτων στις ακτές της Χιλής  και του  Περού  μέσα  στις  επόμενες  ώρες,  καθώς  και  στην  Χαβάη  σε  περίπου  14  ώρες.

Οι αρχές της χώρας εξέδωσαν προειδοποίηση στους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στις ακτές να εκκενώσουν τις περιοχές, ενώ στην πόλη Κοκίμπο ήδη έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κύματα.



Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός των 8,3 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί 11 μετασεισμοί, άνω των 5,5, με μεγαλύτερο τα 7 Ρίχτερ, στις 20:18 τοπική ώρα. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι είχε μέγεθος 7,9 βαθμών και έγινε, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, αισθητός και στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, με την απόσταση από το επίκεντρο να είναι περίπου 1.100 χλμ.

Στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού · κτήρια ταλαντεύτηκαν και οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους, όπως άλλωστε κατέγραψαν και οι κάμερες ασφαλείας σε διάφορες περιοχές. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η αστυνομία της πόλης Ιλλαπέλ επιβεβαιώνει τον θάνατο μίας γυναίκας 25 ετών και τον τραυματισμό άλλων 20 ανθρώπων από τους οποίους οι 3 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Στην πόλη Τονγκόι, υπάρχουν δύο ακόμη νεκροί και δύο αγνοούμενοι. Το δίκτυο CBC κάνει λόγο για καταρρεύσεις πλίνθινων σπιτιών στις ακτές του Ιλλαπέλ, ενώ στη Χιλή παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.