Ανακάλυψη! Πρωτεΐνη της Ελονοσίας Καταστρέφει τα Καρκινικά Κύτταρα

 Ανακάλυψη! Πρωτεΐνη της Ελονοσίας Καταστρέφει τα Καρκινικά Κύτταρα
Κοντά στην οριστική νίκη επί του καρκίνου βρίσκονται Δανοί ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη της ελονοσίας καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Δημοσίευμα στην επιθεώρηση Cancer Cell αναφέρει ότι προσπαθούσαν να βρουν τρόπο για να προστατεύσουν τις εγκύους από την ελονοσία, καθώς όταν η ασθένεια πλήξει τον πλακούντα, εμφανίζεται πληθώρα προβλημάτων. Τυχαία όμως, αντελήφθησαν ότι οι πρωτεΐνες της μπορούν να επιτεθούν και κατά της επάρατης νόσου.

Οι ερευνητές, συνέδεσαν το κομμάτι της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στα εμβόλια κατά της ελονοσίας, το οποίο έχει ικανότητα διείσδυσης στο εσωτερικό του κυττάρου, με μία τοξίνη που μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Συνδέθηκε με τον υδατάνθρακα που  διασφαλίζει  ότι  ο  πλακούντας  θα  αναπτυχθεί  γρήγορα.

Η ερευνητική ομάδα, όμως, περιγράφει ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη και στους καρκινικούς όγκους. Μάλιστα, σήμερα οι επιστήμονες παραδέχονται ότι επί καιρό προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τις ομοιότητες του πλακούντα  με  τους  όγκους.

Όπως εξηγεί ο Dr Ali Salanti του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, για δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν τις ομοιότητες ανάμεσα στην ανάπτυξη του πλακούντα και του καρκινικού όγκου, καθώς αμφότερα αυξάνονται εντυπωσιακά εντός ενός σχετικά ξένου περιβάλλον.

Η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων με τη βοήθεια της ελονοσίας εφαρμόστηκε από τους Δανούς ερευνητές σε μεμονωμένα κύτταρα και σε ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο. Το αποτέλεσμα ήταν να μειώσει τον όγκο σε λέμφωμα, να απομακρύνει τελείως τον καρκίνο του προστάτη σε δύο από τα έξι, και να επιμηκύνει κατά πολύ τη ζωή σε πέντε ποντίκια με μεταστατικό καρκίνο των οστών.

Μέσα στην επόμενη τετραετία, υποστηρίζουν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα πειράματα στον άνθρωπο. Το βασικό ερώτημα που προβληματίζει τους επιστήμονες ωστόσο, είναι κατά πόσο η μέθοδός τους θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα και κατά πόσο θα μπορέσει να βρεθεί μία ανεκτή δοσολογία αυτού του αντικαρκινικού φαρμάκου που δεν θα προκαλεί παρενέργειες.

Ο Dr Salanti καταλήγει στο ότι οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, επειδή η πρωτεΐνη συνδέεται αποκλειστικά με συγκεκριμένο υδατάνθρακα που απαντάται τόσο στον πλακούντα, όσο και στα καρκινικά κύτταρα.                                                          Πηγή