Χαρίζουν στον Λάτση Πρόστιμο 133.000.000€
με... «Ειδική Ρύθμιση» για το The Mall Athens

The Mall Athens
Εντεκα χρόνια μετά την ανέγερσή του και τρία χρόνια μετά την τελεσίδικη, καταδικαστική απόφαση του ΣτΕ, το The Mall Athens βαφτίζεται «στρατηγική επένδυση με μητροπολιτικό χαρακτήρα» και δικαιολογούνται η αυθαίρετη χωροθέτηση και όλες οι υπερβάσεις του, που μάλιστα «δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ιδιαίτερα υψηλές», ενώ διαπιστώνεται ότι «δεν επιβαρύνει, αλλά αναδεικνύει την περιοχή». Με αυτόν τον τρόπο η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε καν τα 10.000€, που κόστιζε το πρόστιμο για την τακτοποίηση του μεγαλύτερου αυθαιρέτου της Ευρώπης, λόγω μιας διάταξης της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίστηκε ως... φωτογραφική!

Το συγχωροχάρτι και μάλιστα στα κρυφά, δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο αυθαίρετο του Αμαρουσίου, βάζοντας έτσι την τελευταία πινελιά σε μια σειρά από ρυθμίσεις που προωθήθηκαν διαχρονικά και είχαν στόχο να παρακαμφθούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις και τελικώς να νομιμοποιηθεί το ακίνητο, που ανήκει στον όμιλο Λάτση.

Ολα αυτά προκύπτουν από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου στο Μαρούσι, έκταση που ανήκει στον Ομιλο Λάτση και εντός της οποίας βρίσκεται και το ακίνητο του The Mall Athens.

Η μελέτη τέθηκε εδώ και ημέρες σε διαβούλευση, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς να προηγηθεί κάποια ανακοίνωση. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι για να εντοπίσει κανείς τα σχετικά κείμενα πρέπει να γίνει... ειδικός εξερευνητής και να ψάξει αρκετά στον λαβύρινθο της ιστοσελίδας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οταν το εντοπίσει, όμως, δεν θα μπορέσει να βρει εκεί ούτε καν φόρμα επικοινωνίας ή κάποια διεύθυνση για την αποστολή των σχολίων της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της αυθαιρεσίας του Mall και η οποία τίθεται σε διαβούλευση -μόνο όμως για όσους το πάρουν είδηση- το ακίνητο τελικώς «δεν επιβαρύνει τις περιοχές κατοικίας, εντάσσεται σε ένα ευρύ δίκτυο κοινωφελών, κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων πρασίνου, δημιουργώντας μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ κάλυψης, δόμησης, ύψους και απόδοσης ελεύθερων χώρων, για την άμεση και ευρύτερη περιοχή της».

Επιπρόσθετα, «καλύπτει ένα αστικό κενό, καθώς το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου δεν έδινε, ελλείψει χώρου, δυνατότητα ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου», ενώ η ύπαρξη και λειτουργία του χαρακτηρίζεται ουσιαστικά ως ευεργετική για την περιοχή του ΟΑΚΑ, που «από μονοδιάστατος πόλος αθλητισμού, μετατράπηκε σε έναν πολυλειτουργικό μητροπολιτικό πυρήνα».

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος, «η χωροθέτηση ενός τόσο υψηλού κτιρίου δεν ήταν αδόκιμη, αφού βρίσκεται στα όρια του ολυμπιακού πόλου, όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν μεγαλύτερης κλίμακας κτίρια, ενώ ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά υψηλός, συγκρινόμενος με εκείνον των κτιρίων επί της λεωφόρου Κηφισίας».

Η εξέλιξη αυτή είναι το τέλος του δρόμου για την πολεοδομική τακτοποίηση του Mall, που άνοιξε η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2014. Η απόφαση του ΣτΕ Λίγους μήνες νωρίτερα, το ΣτΕ είχε κρίνει μη νόμιμη την οικοδομική άδεια του ακινήτου, η οποία είχε εκδοθεί κατά παρέκκλιση με τον ολυμπιακό νόμο Βενιζέλου, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει μια σειρά από διατάξεις του Συντάγματος.

Ωστόσο, δόθηκε η νομική δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης με μεταγενέστερες πράξεις της διοίκησης, που θα υποχρέωναν παράλληλα την εταιρεία να καταβάλει κάποιο ποσό. Η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτου και έπειτα να προχωρήσει σε έκδοση περιβαλλοντικής μελέτης.

Ακολούθησε ειδική διάταξη στον νόμο περί τακτοποίησης της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, η οποία έδωσε το δικαίωμα στο Mall να πληρώσει μόλις 10.000€ πρόστιμο. Ωστόσο, έπειτα από νεότερη προσφυγή κατοίκων, οι οποίοι έκαναν λόγο για «φωτογραφική διάταξη», το ΣτΕ έκρινε ότι το ακίνητο δεν μπορούσε να υπαχθεί στον επίμαχο νόμο.

Στη συνέχεια, συμφωνήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση να εκδοθεί περιβαλλοντική μελέτη στο πλαίσιο μιας επένδυσης ύψους 10.000.000€ που θα έκανε η εταιρεία, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Η επένδυση χαρακτηρίστηκε ως «fast track στρατηγική επένδυση» και έλαβε έγκριση από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή υπό τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον Ιούνιο του 2014. Ετσι, εγκρίθηκε η δυνατότητα της εταιρείας να υποβάλει αίτηση κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει η Realnews, η διαδικασία ουδέποτε προχώρησε - τουλάχιστον μέχρι την περασμένη άνοιξη. Η μη ύπαρξη του Σχεδίου ουσιαστικά καθιστούσε το Mall ως κατεδαφιστέο αυθαίρετο και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των μηχανικών και των φοροτεχνικών που μίλησαν στην «R» η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα έπρεπε τελικώς να πληρώσει πρόστιμο 133.000.000€.

Τελικώς, από τον Απρίλιο και έπειτα οι διαδικασίες κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης της εταιρείας στις επιταγές του ΣτΕ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτή η μελέτη που τέθηκε σε διαβούλευση, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει ειδική ρύθμιση ώστε να τακτοποιηθεί το αυθαίρετο Mall στη λογική τού «ούτε γάτα ούτε ζημιά» και χωρίς να υποχρεωθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία να καταβάλει ούτε τα ελάχιστα πρόστιμα στο Δημόσιο.

«Οι πολίτες και η Δικαιοσύνη θα πρέπει να σταματήσουν την ολοκλήρωση αυτής της καταστροφής της πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε στην «R» η ανεξάρτητη πλέον (εκλεγμένη με την παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου, Μαίρη Διακολιού, η οποία τονίζει: «Το Mall κρίθηκε παράνομο με απόφαση του ΣτΕ, χωρίς έκτοτε να έχει κινηθεί κάποια διαδικασία, συνεπεία της απόφασης αυτής (π.χ. επιβολή τυχόν προστίμων).

Η λειτουργία του έχει αναγκάσει τους κατοίκους των γύρω περιοχών, ανεξαιρέτως πολιτικής τοποθέτησης ή οικονομικής κατάστασης, να υφίστανται την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την παράνομη στάθμευση και τους σχετικούς περιβαλλοντικούς ρύπους, που στο Μαρούσι σπάνε κάθε ρεκόρ, ενώ οι έμποροι της τοπικής αγοράς του Αμαρουσίου και όχι μόνο καταστράφηκαν, καταστρέφονται και φυτοζωούν γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό».

Άρθρο του Κασσιανού Τζέλη στη Realnews.
Comment Form is loading comments...