Ενεργοποιήθηκε το FAST, το Μεγαλύτερο Ραδιοτηλεσκόπιο του Κόσμου (+Video)

FAST, το Μεγαλύτερο Ραδιοτηλεσκόπιο του Κόσμου

Το FAST -Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope-, το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου ενεργοποιήθηκε, σε μια ορεινή περιοχή της επαρχίας Guizhou, στη νοτιοδυτική Κίνα. Στόχος του είναι να εξερευνήσει το διάστημα και να αναζητήσει ενδείξεις εξωγήινης ζωής.



Εκατοντάδες αστρονόμοι και λάτρεις της επιστήμης, παρακολούθησαν τα επίσημα εγκαίνια του ραδιοτηλεοσκοπίου, που στοίχισε 1,2 δισ. γουάν (περίπου 181.000.000$).

8.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα σπίτια τους για να "κάνουν χώρο" στο FAST, το οποίο έχει μέγεθος 30 γηπέδων ποδοσφαίρου και αποτελείται από 4.450 πάνελ. Οι εκτοπισμένοι χωρικοί αποζημιώθηκαν με μετρητά ή νέες κατοικίες και τους προσφέρθηκαν θέσεις εργασίας στον τουρισμό ή την υποστήριξη των υπηρεσιών γύρω από το ραδιοτηλεσκόπιο.

Περιγράφεται ως «το υπερ-ευαίσθητο αυτί», έχει ικανότητα να λάβει πολύ αδύναμα μηνύματα -αν αυτά υπάρξουν ποτέ- από το διάστημα και αποστέλλει ηλεκτρομαγνητικά κύματα υψηλής ποιότητας από ένα πάλσαρ, σε απόσταση περίπου 1.351 έτη φωτός από τη γη.