Akhal-Teke: Τα Ομορφότερα Άλογα του Κόσμου

ενεργό link
Μια μοναδική ομορφιά κρύβει η σπάνια ράτσα αλόγων Akhal-Teke που εκτρέφονται στο σύγχρονο Τουρκμενιστάν. Είναι ένα σπάνιο είδος, αφού σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, υπάρχουν μόνο 1.250 από αυτά. Από πολλούς, θεωρούνται τα ομορφότερα του κόσμου.



Πρόκειται, ίσως, για τη μακροβιότερη φυλή αλόγων αφού χρονολογείται περίπου
5.000 χρόνια πριν.



Αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι το χρυσαφί, μεταλλικό χρώμα τους που προέρχεται από μια μοναδική δομή της τρίχας τους η οποία γυαλίζει όταν πέφτει επάνω της φως, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κάποιο γονίδιο, ίδιο με αυτό του ελαφιού, που τους χαρίζει αυτή τη μεταλλική λάμψη.


Akhal-Teke-2

Akhal-Teke-5

Τα Akhal-Teke είναι ιδιαίτερα υπάκουα, φημίζονται για την ταχύτητα και την αντοχή τους σε πορείες μεγάλων αποστάσεων ενώ αποτελούν το εθνικό έμβλημα του Τουρκμενιστάν.


Akhal-Teke-4

Απέκτησαν θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, όταν το Τουρκμενιστάν προσαρτήθηκε στη Ρωσία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με το θρύλο όμως, αρκετούς αιώνες πριν η βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας που λάτρευε τα χρυσά άλογα, έκτρεφε περί τα 100 από αυτά. Λέγεται, πως έστειλε ένα από τα καλύτερα αρσενικά της, μαζί με 5 φοράδες στο Μεξικό στις αρχές της δεκαετίας του 1500, για να δημιουργήσουν απογόνους στο Νέο Κόσμο.


Akhal-Teke-3

Σε κάποιο βαθμό το πέτυχε, καθώς η εξέλιξη της αρχικής φυλής -τα Palomino, όπως ονομάζονται- έχουν το χρυσό τρίχωμα, πολλά κοινά χαρακτηριστικά και είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Αμερική.


Akhal-Teke-6