Survivalistes: Η Νέα Τάση στις ΗΠΑ που «Κατέκτησε» και τη Silicon Valley?

Survivalistes-Silicon-ValleyΗ νέα τάση που κατακλύζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ονομάζεται Survivalistes. Είναι αυτοί που προετοιμάζονται για την επιβίωσή τους μετά από μια πυρηνική καταστροφή, έναν μεγάλο σεισμό η τσουνάμι. Μαθαίνουν να ζουν μέσα στη φύση εξαρτώμενοι μόνο από αυτήν όπως ζούσαν οι πρόγονοί μας. Εξασκούνται σε τεχνικές επιβίωσης, αναζητούν τροφή στο δάσος, στη θάλασσα, στα ποτάμια και στις λίμνες, με εξοπλισμό που χωρά σε ένα και μόνο (μεγάλο) σακίδιο και ένα όπλο.




Ωστόσο, τη θεωρία των survivalistes ακολουθούν αρκετοί ακόμη άνθρωποι οι οποίοι κατέχουν θέσεις διευθυντών, κορυφαίων στελεχών και μεγαλοεπενδυτών της Silicon Valley - σύμφωνα με άρθρα μεγάλων αμερικανικών εντύπων.



Ο Steve Huffman, 33χρονος συν-ιδρυτής της Reddit (μια μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 600.000.000$), έκανε επέμβαση με λέιζερ στα μάτια γιατί σε περίπτωση καταστροφής θέλει, όπως λέει, να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής του χωρίς να φορά γυαλιά ή φακούς επαφής. Στο σπίτι του έχει μοτοσικλέτες, όπλα, πυρομαχικά, αποθηκευμένα τρόφιμα. «Είμαι προετοιμασμένος για ότι μπορεί να επέλθει», εξηγεί.

Πρώην κορυφαίο στέλεχος του Facebook, έχει αγοράσει μερικά στρέμματα δάσους σε νησί στον Β. Ειρηνικό, όπου εγκατέστησε γεννήτριες, ηλιακά πάνελ, και πολλά πυρομαχικά. Όχι πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές, καθώς πιστεύει στη θεωρία πως «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας · θα χρειασθεί να φτιάξουμε μια τοπική πολιτοφυλακή».

Επίσης, διευθυντής μιας μεγάλης ψηφιακής πλατφόρμας, προτιμά να μην χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα, αλλά τόξα. Ένας άλλος, επικεφαλής μεγάλου επενδυτικού ταμείου, διαθέτει ένα ελικόπτερο με γεμάτο ντεπόζιτο έτοιμο να απογειωθεί, ενώ έχει φτιάξει και ένα καταφύγιο εξοπλισμένο με σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα. Λέει μάλιστα ότι αρκετοί φίλοι του έχουν κάνει το ίδιο. Πολλοί αρέσκονται στο να αγοράζουν σπίτια σε διάφορα σημεία του κόσμου, για την περίπτωση πυρηνικής καταστροφής, με τον πλέον δημοφιλή προορισμό τη Νέα Ζηλανδία.


«Λέγοντας ότι έχω αγοράσει ένα σπίτι ή μια έκταση στη Νέα Ζηλανδία είναι σαν να κλείνεις στον άλλον το μάτι · σημαίνει κάτι συγκεκριμένο!» λέει ο Huffman.




Και γιατί επιλέχθηκε η Νέα Ζηλανδία; Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός Αμερικανού που ζει και εργάζεται εκεί, η χώρα αυτή είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες, υπάρχει πολύ μεγάλη ελευθερία στον Τύπο, η κυβέρνηση είναι από τις πλέον αδιάφθορες, ενώ, σύμφωνα με μια παγκόσμια τραπεζική έρευνα, ξεπέρασε τη Σιγκαπούρη ως καλύτερη χώρα για τις επιχειρήσεις.

Ένας από αυτούς τους νέο-survivalist, εκτιμά ότι οι μισοί τουλάχιστον από τους εκατομμυριούχους της Silicon Valley "προετοιμάζεται" με κάποιον τρόπο. Οι περισσότεροι προτιμούν να μην μιλήσουν γι' αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι την αυγή της «τελευταίας ημέρας» δε θέλουν να αντιμετωπίσουν «συνωστισμό».



Γιατί, όμως,  αυτό το φαινόμενο αγγίζει ιδιαίτερα τους πολυεκατομμυριούχους
της Silicon Valley?


Ένας από τους υψηλής τεχνολογίας survivalists, απαντά: Αυτοί που είναι περισσότερο μέσα στα πράγματα, καταλαβαίνουν ότι ζούμε πάνω σε ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου. Γνωρίζουν περισσότερο από τους άλλους σε ποιο σημείο εξαρτώμαστε από την τεχνολογία και πόσο ευαίσθητες στις επιθέσεις είναι οι τεχνολογίες.



Μια επιπλέον υπόθεση είναι πως οι άνθρωποι αυτοί - της Silicon Valley - πλούτισαν με την αυτοματοποίηση της εργασίας, υποβιβάζοντας τους κλάδους της βιομηχανίας και φοβούνται μια εξέγερση εναντίον τους (φαίνεται ότι στο μυαλό τους η καταστροφή δεν είναι απαραίτητα φυσική).

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εναντιωθεί και τους έχει κατηγορήσει για το ότι δε δημιουργούν αρκετές θέσεις εργασίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ