Σαν Σήμερα Πέθανε ο Μεγάλος Συνθέτης, Λαϊκός Βάρδος και Δεξιοτέχνης, Γιώργος Ζαμπέτας (+Video Αφιέρωμα)

Γιώργος Ζαμπέτας


Σαν σήμερα πέθανε στις 10 Μαρτίου του 1992, ο μεγάλος συνθέτης, βάρδος του λαϊκού τραγουδιού και δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, Γιώργος Ζαμπέτας.


Γεννήθηκε στις 25/01 του 1925 στο Αιγάλεω της Αθήνας. Τα πρώτα μαθήματα στο μπουζούκι τα πήρε από τον κουρέα πατέρα του και από το 1950 άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά σε λαϊκά κέντρα, ώσπου το 1953 μπήκε και στη δισκογραφία.

Το 1959 ο Μάνος Χατζιδάκις τον έκανε «σολίστ» στις συνθέσεις του. Τα επόμενα χρόνια, ο Γιώργος Ζαμπέτας «κέντησε» με τις ξεχωριστές πενιές του τις εισαγωγές και τα τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Μαρκόπουλου, Μαρκέα, Καπνίση και πολλών άλλων συνθετών.

Ακόμη, έγραψε τραγούδια με τους Πυθαγόρα, Καγιάντα, Πρετεντέρη, Παπαδόπουλο, Τζεφρώνη, Μπακογιάννη και Παπαγιαννοπούλου, ενώ συνεργάστηκε στενά με τον κορυφαίο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη, η αλλιώς Τσάντα, τον Αλέκο Σακελλάριο και τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου.


Γιώργος Ζαμπέτας 1

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πάνω από 250 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν επιτυχίες, όπως Πατέρα κάτσε φρόνιμα, Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά, Σταλιά-σταλιά, Τι σου ’κανα και μ’ εγκατέλειψες, Τι γλυκό να σ’ αγαπούν, Ο πενηντάρης, Μάλιστα κύριε, Ο πιο καλός ο μαθητής κ.α.

Με τα τραγούδια του ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά τραγουδιστών: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Δούκισσα και πολλών ακόμη.

Επίσης, είχε πάρει μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, όπως τα Κόκκινα Φανάρια, Λόλα, Οδός Ονείρων κ.ά.

Πηγαίος, αθυρόστομος, χιουμορίστας, αλλά και μάγκας, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σχέση του με το χασίσι, απάντησε: «Αν έχω φουμάρει χασίσι; Λιβααααάδια! Μάλιστα κύριε!»
Πηγή: sansimera