Ιβάν Σαββίδης - Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Deal!

ivan-savvidis-limaniΜεγάλο Deal για τον Ιβάν Σαββίδη. Πήρε το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης
Σημαντικά βελτιωμένη ήταν τελικά η προσφορά του σχήματος στο οποίο συμμετείχαν η Belterra Investments Ltd του ομίλου Ιβάν Σαββίδη, η Terminal Link SAS του γαλλικού ομίλου CMA CGM και η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners GmbH.

Με την τελευταία προσφορά η εταιρία του Ιβάν χτύπησε το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Η βελτιωτική δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους 231.926.000€, για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ ΟΛΘ +0,05%. Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ ΟΛΘ +0,05% Α.Ε. και ανακήρυξε την ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη.

Η συνολική αξία της συμφωνίας, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε €1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των €231.926.000, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180.000.000€ την επόμενη 7ετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ ΟΛΘ +0,05% Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170.000.000€.

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.


Ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ενήργησαν οι Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, ενώ για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ οι Hamburg Port Consulting (HPC) και Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι.
πηγή euro2day.gr