Σαν σήμερα Έφυγε ο Σερ Γρηγόρης Μπιθικώτσης (+Video Αφιέρωμα)

grigoris-mpithikotsis



Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης · ο Σερ του Ελληνικού τραγουδιού, όπως αποκαλούνταν. 






Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και τραγουδοποιούς της Ελλάδας. Γεννήθηκε στο Περιστέρι, στις 11/12 του 1922. Ο μικρότερος από τα 5 αδέρφια του, από φτωχή οικογένειά, πάλευε σκληρά καθημερινά για να τα βγάλει πέρα. Στο ξέσπασμα του πολέμου, τα αδέρφια του έφυγαν για το Αλβανικό μέτωπο. Ο μικρός, τότε, Γρηγόρης δεν ήταν ούτε 18.

Όνειρο του ήταν να τραγουδήσει μπροστά σε κόσμο. Έτσι, έμαθε να παίζει κιθάρα και ξεκίνησε από ένα συνοικιακό ταβερνάκι στο Περιστέρι, τραγουδώντας και διασκεδάζοντας τους θαμώνες.


mpithikotsis-vamvakaris-pagioymtzis

Στα 15 του, μια χειμωνιάτικη νύχτα, αποφάσισε να πάει σε ένα κουτούκι για να ακούσει 3 μουσικούς: το Μάρκο Βαμβακάρη, το Μανώλη Χιώτη και το Στράτο Παγιουμτζή. Ως έφηβος τότε, ενθουσιάστηκε τόσο που αποφάσισε πως από εκείνη την στιγμή θα ακολουθήσει τον δρόμο του λαϊκο-ρεμπέτικου τραγουδιού.

Στα 26 του, στην Κερατέα, συνάντησε τυχαία τον Μίκη Θεοδωράκη, που ήταν ανάμεσα στους κρατούμενους που θα μεταφέρονταν αργότερα στην Μακρόνησο. Το καμιόνι που τους μετέφερε σταμάτησε και ένας στρατιώτης κατέβηκε και γέμισε με νερό το παγούρι του και το έδωσε στους κρατούμενους για να πιουν. Ο στρατιώτης αυτός, ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.


mpithikotsis-theothorakis

Τη στρατιωτική του θητεία την πέρασε στη Μακρόνησο, όπου έκανε πολλές γνωριμίες. Εκεί έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, ενώ τα βράδια έπαιζε στην Λέσχη Αξιωματικών. Την ίδια χρονιά απολύθηκε και ένα χρόνο αργότερα έκανε τον ντεμπούτο του στην δισκογραφία, με την δική του ορχήστρα, πλέον. Για το δίσκο με τίτλο "Το καντήλι τρεμοσβήνει", στα φωνητικά βρίσκονταν ο ίδιος μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα, με κινηματογράφο, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα, θέατρο και πάνω από 200 δικά του τραγούδια: Επίσημη Αγαπημένη, Το μεσημέρι καίει το μέτωπό μου, Μια γυναίκα φεύγει, Αμφιβολίες, Του Βοτανικού ο μάγκας, Σε τούτο το στενό, Τρελοκόριτσο, Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα. Στου Μπελαμή το ουζερί και πολλά ακόμη.

Οι εμφανίσεις του σε νυχτερινά κέντρα συνοδεύτηκαν και από ανακαλύψεις νέων τραγουδιστών, όπως η Πόλυ Πάνου και η Βίκυ Μοσχολιού.


mpithikotsis-tsitsanis


Πέρασε το μήνυμα των μελοποιήσεων του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποιήματα του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Ελύτη κ.α, τραγουδώντας τα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ συνεργάστηκε και με άλλους μεγάλους συνθέτες, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Από τους δυο γάμους που έκανε απέκτησε 3 παιδιά, ενώ ο γιος του είναι κι αυτός τραγουδιστής. Όταν κάποτε ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να δώσει στον γιο του το ίδιο όνομα μ’ εκείνον, απάντησε: Γιατί όταν μια μέρα πεθάνω, θα ήθελα να επιστρέψει μετά την κηδεία στο σπίτι ένας Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

To προσωνύμιο Σερ, τον συνόδεψε σε ολόκληρη την πορεία του. Προήλθε από τον Δημήτρη Ψαθά που τον χαρακτήρισε έτσι σε ένα χρονογράφημα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα.


Έφυγε σαν σήμερα στις 7 Απριλίου του 2005, σε ηλικία 83 ετών.
πηγή: sansimera.gr