ΑΝΤΊΟ Και Από Black Rock - Αναστέλλει Επένδυση 300 Εκατομμυρίων

08/10/2017 - Διήγημα επιστημονικής φαντασίας θυμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης για μετατροπή της Ελλάδας σε...επενδυτικό προορισμό (!) Είναι κοινό μυστικό, στα διεθνή επενδυτικά φόρουμ, ότι όλοι οι επενδυτές που αδυνατούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα επειδή έχουν εγκλωβιστεί, προτιμούν να την κοιτούν με το κιάλι, καθώς βλέπουν να μην προχωρούν ακόμη και πραγματικά  επενδυτικά έργα, που  έχουν λάβει το  πράσινο φως από το  Συμβούλιο της  Επικρατείας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, στη μακρά λίστα των συγκεκριμένων επενδύσεων, έρχεται να προστεθεί το έργο Academy Gardens, συνολικού προϋπολογισμού 300.000.000€. Περιλαμβάνει την κατασκευή εμπορικού πολυχώρου στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη Λεωφόρο Κηφισού 60, την οποία το χειμώνα του 2007, η ιστορική βιομηχανία πώλησε στην εταιρεία Artume έναντι του ποσού των 37.000.000€.

Με το έργο να παραμένει μακέτα εδώ και μία δεκαετία, το BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει την Artume, αποφάσισε να αναστείλει την (πρώτη στην ελληνική αγορά ακινήτων) επένδυσή του στον Κηφισό. Αυτό σημαίνει ότι σταματά κάθε είδους ενέργεια με στόχο την έναρξη του έργου.


Πηγές των επενδυτών αναφέρουν


Δε γίνεται αντιληπτό γιατί η ελληνική πολιτεία δεν πραγματοποιεί όσα προβλέπει ο νόμος προκειμένου να ξεκινήσει το έργο, για το οποίο έχουν συνολικά δαπανηθεί, έως σήμερα, 130.000.000€ από τα οποία περίπου 35.000.000€ σε φόρους ακίνητης περιουσίας. Ως εκ τούτου «παγώνει» κάθε διαδικασία για την εκκίνηση του έργου.


Το προεδρικό διάταγμα
Για να ξεκινήσει η επένδυση θα πρέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, να υπογράψουν το προεδρικό διάταγμα, που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και προσδιορίζει τους όρους δόμησης στην έκταση του έργου, όπως και στην ευρύτερη περιοχή.

Εν συνεχεία θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να ακολουθήσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ωστόσο, η διαδικασία των υπογραφών του προεδρικού διατάγματος δεν προχωρά, με πηγές που παρακολουθούν το έργο να κάνουν λόγο για κωλυσιεργία, άνευ προηγουμένου, που σχετίζεται με την απόπειρα ικανοποίησης μίας μικρής αριστερής συνιστώσας που τάσσεται κατά της επένδυσης.


academy-gardens-mall

Το μνημόνιο συνεργασίας
Τον περασμένο Μάιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε την εισήγηση του κ. Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Βάσει της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ, θα πρέπει να ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Artume, που θα προσδιορίζει τις δεσμεύσεις της τελευταίας για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής.

Ούτε όμως, το μνημόνιο συνεργασίας δεν προχωρά

Οι διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των όρων του μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και των επενδυτών, πραγματοποιήθηκαν σε εχθρικό κλίμα για τους τελευταίους, τους οποίους υπηρεσιακά στελέχη αντιμετωπίζουν «σαν… κατακτητές που μοιράζουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς».

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει ζητήματα που αποτελούν αρμοδιότητα του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα η απαλλοτρίωση χώρων και ζητά ρητές εγγυήσεις (που δεν προβλέπονται στην περίπτωση ενός MoU) ότι οι επενδυτές θα υλοποιήσουν το μνημόνιο συνεργασίας.

Ως αποτέλεσμα, οι συνομιλίες για το μνημόνιο αλληλοκατανόησης έχουν ναυαγήσει, με το BlackRock Europe Property Fund III να βάζει στο συρτάρι τον φάκελο του έργου, μέχρι νεοτέρας. Το fund έχει υλοποιήσει και λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη 10 εμπορικές αναπτύξεις (ορισμένες από τις οποίες έχει πωλήσει) σημαντικά μεγαλύτερες αυτής στον Κηφισό. Ωστόσο, το Academy Gardens είναι το μοναδικό έργο που δεν έχει προχωρήσει.

Το έργο, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρές αντιδράσεις κινημάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν όλων των παρατάξεων αριστερού ή σοσιαλιστικού πρόσημου. Ωστόσο, μετά και την έγκριση του αναθεωρημένου προεδρικού διατάγματος από το ΣτΕ, το έργο θα μπορούσε άμεσα να ξεκινήσει, εάν δεν βρισκόταν για πολλοστή φορά αντιμέτωπο με τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το Academy Gardens περιλαμβάνει εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τ.μ.   πηγή: capital.gr


Το ακίνητο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη Λεωφόρο Κηφισού, επί του οποίου σχεδιάζεται η κατασκευή του Academy Gardens