Nadia Comaneci - Το Perfect 10 ο Βίος και η Απόδραση της Ρουμάνας Αθλήτριας (+Video)

nadia-comaneci
Σαν σήμερα η 15χρονη Νάντια Κομανέτσι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ του Καναδά, αφήνει άφωνους τους θεατές παίρνοντας το Τέλειο Δεκάρι · το πρώτο στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής.

Η 55 ετών σήμερα, Κομανέτσι, θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες όχι μόνο της ενόργανης αλλά όλων των αθλημάτων.  Το σώμα και οι κινήσεις της συνδέθηκαν με την αρμονία, ενώ για το όνομα και τον βίο της χύθηκαν τόνοι μελάνης.

nadia-comaneci-1

Στην αυτοβιογραφία της έριξε φως σε κάποιες από τις «σκοτεινές» πλευρές της ζωής της. Συνδέθηκε τόσο με πραγματικές όσο και με φανταστικές - σκοτεινές ιστορίες της  Κομμουνιστικής Ρουμανίας · του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε το 1961 στην Ονέστι · μια φτωχή πόλη εργατών της Ρουμανίας. Στο κεφάλι του βρέφους υπήρχε μια κύστη με υγρό και οι γιατροί ενημέρωσαν τη μητέρα της ότι ακόμη κι αν το βρέφος ζήσει, θα πάσχει από νοητική υστέρηση. Η μητέρα της, τότε, θυμήθηκε μία ρωσική ταινία και ονόμασε το μωρό Νάντια.

Θα μπορούσαν να την είχαν ονομάσει και... «Τύχη», γιατί όχι μόνο η κύστη ανεξήγητα εξαφανίστηκε, αλλά και γιατί όταν η οικογένεια γύρισε στο σπίτι, εξαιτίας μιας σφοδρής χιονοθύελλας κατέρρευσε η στέγη πάνω από το κρεβάτι της. Η μικρή σώθηκε τυχαία, αφού λίγα δευτερόλεπτα πριν, την είχε απομακρύνει από εκεί ο παππούς της.

nadia-comaneci-2

Ήταν ένα υπερκινητικό αγοροκόριτσο που  στο νηπιαγωγείο παρίστανε τη γυμνάστρια που προπονούσε τα μικρότερα παιδιά. Αγαπημένο της παιχνίδι ήταν η «ρόδα» (η περιστροφική κίνηση του σώματος με ώθηση από τα χέρια που στηρίζονται στο έδαφος). Έτσι την εντόπισαν οι φημισμένοι προπονητές, ο Μπέλα και η Μάρτα Κάρολι, σε ηλικία 6 ετών.

Ο πρώτος αγώνας της ήταν μια αποτυχία · τερμάτισε 13η στο σύνθετο στο ρουμανικό πρωτάθλημα του 1969. Ο προπονητής, τότε, της χάρισε μια κούκλα και της είπε να μη χάσει ξανά σε αγώνα. Τα λόγια του αποτέλεσαν την αρχή για μια σειρά επιτυχιών. Το 1970, σε ηλικία 9 ετών, έγινε η νεώτερη πρωταθλήτρια της Ρουμανίας.

Η Νάντια θα πίστευε κανείς ότι τύγχανε ιδιαίτερης μεταχείρισης, αλλά η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Μετά το χρυσό μετάλλιο, η ζωή της γίνεται ασφυκτική, το καθεστώς εκδιώκει τον προπονητή της και προσωπικό της μέντορα και την αναγκάζει να προπονείται υπό τις οδηγίες κομμουνιστή προπονητή.

nadia-comaneci-4

«Η ζωή μου έγινε κατάμαυρη», γράφει στην αυτοβιογραφία της. Ήταν ερωμένη (παρά τη θέληση της) του υιού Τσαουσέσκου που την κακοποιούσε σεξουαλικά με τα περίεργα γούστα του; Ζούσε σαν βασίλισσα στη Ρουμανία, όταν οι υπόλοιποι πολίτες πεινούσαν; Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας;

Η ίδια δεν παραδέχθηκε τίποτα. "Ήμουν δυστυχισμένη το 1978. Δεν αποπειράθηκα, όμως, να αυτοκτονήσω επειδή είδα το αγόρι μου με άλλη κοπέλα. Ζούσα σ' ένα διαμέρισμα γεμάτο «κοριούς» · με παρακολουθούσαν συνεχώς πράκτορες. Μια ημέρα τους έδειξα τη χλωρίνη και τους είπα ότι θα αυτοκτονήσω για να γλιτώσω", έγραψε.
               

Η ζωή και η φυγή της στην Αμερική

Στους Ολυμπιακούς  Αγώνες του 1976, στον Καναδά, μια μικρή αθλήτρια εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια τις ασκήσεις της, σαν ρομπότ. Ξαφνιάζει τους πάντες με την ευλυγισία της και την απόλυτη εναρμόνιση του χρόνου και της χάρης των κινήσεών της. Και «τρελαίνει» τους πίνακες. Τα δεκάρια πέφτουν βροχή, αλλά ο πίνακας γράφει 1,00. Τι είχε γίνει; Τα ταμπλό δε χωρούσαν τετραψήφιο νούμερο!

Το ότι κάποια-ος μπορούσε να αγγίξει την τελειότητα δε το είχε προβλέψει κανείς. Η Κομανέτσι κατάφερε το τέλειο 10 και γίνεται αθλήτρια της χρονιάς, αθλήτρια του κόσμου. Στους δημοσιογράφους που εντυπωσιασμένοι τη ρωτούν για τη μεγαλύτερή της επιθυμία, απάντησε: «Θέλω να γυρίσω σπίτι μου, στη μαμά μου».

Τα επόμενα χρόνια είναι δύσκολα. Το κομμουνιστικό καθεστώς την απομάκρυνε από τους προπονητές της. Το διαζύγιο των γονιών της τη συνθλίβει ψυχολογικά και παίρνει πολλά κιλά. Στο ευρωπαϊκό του 1977, παρά τα 2 χρυσά, δεν ήταν η γνωστή Κομανέτσι που το κοινό περίμενε να δει.

Την επόμενη χρονιά της επιτρέπουν να επιστρέψει στους προπονητές της. Χάνει κιλά και το '79 γίνεται η πρώτη γυμνάστρια που κερδίζει 3 συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τίτλους. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «κόβει» το χέρι της στη δοκό, αλλά παρά την απαγόρευση των γιατρών, φεύγει από το νοσοκομείο για να βοηθήσει την πατρίδα της να κατακτήσει τον αγώνα στο ομαδικό. Στους Ολυμπιακούς της Μόσχας, η κόντρα των καθεστώτων Μπρέζνιεφ - Τσαουσέσκου μεταφέρεται στα ταπί των αγώνων. Η Γελένα Νταβίντοβα την κερδίζει και η Μόσχα την αποθεώνει.

Ζει εργαζόμενη ως προπονήτρια παιδιών, όταν το καθεστώς Τσαουσέσκου αρχίζει να ανησυχεί ότι ο κορυφαία του αθλήτρια θα αυτομολήσει στη Δύση και το 1981 της απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα.

nadia-comaneci-3

Οκτώ χρόνια αργότερα, με τη βοήθεια ενός οικοδόμου, του Κονσταντίν Πανέτ, περνάει λαθραία στην Ουγγαρία, κατόπιν στην Αυστρία και τέλος φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αφήνοντας πίσω της την τεράστια συλλογή της από κούκλες και μετάλλια.

Απασχολεί συνεχώς τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά · το περιοδικό Life γράφει για την «Πτώση ενός Αγγέλου». Το 1995 συναντά τον Αμερικανό Ολυμπιονίκη, Μπαρτ Κόνερ, ερωτεύονται και παντρεύονται στο Βουκουρέστι ένα χρόνο αργότερα, στη Δημοκρατική, πλέον, Ρουμανία.

nadia-comaneci-5

Σαράντα χρόνια μετά, η Νάντια Κομανέτσι είναι μια γοητευτική γυναίκα που ζει στην Οκλαχόμα, έχει ένα γιο, το δικό της γυμναστήριο αλλά και πλούσια φιλανθρωπική δράση.

Ένα είναι βέβαιο, λέει σήμερα:
"Πάνω απ' όλα, πρέπει να νιώθεις τη δίψα να πραγματοποιήσεις το απίστευτο"

"Δε φεύγεις μακριά από μια πρόκληση επειδή φοβάσαι. Αντίθετα, τρέχεις προς αυτήν, επειδή ο μόνος τρόπος να δραπετεύσεις από τον φόβο είναι να τον τσαλαπατήσεις με τα πόδια σου".