Ο Ιβάν Σαββίδης Πούλησε τη ΣΕΚΑΠ Λόγω Αυξημένων Φόρων

Ο Ιβάν Σαββίδης Πούλησε τη ΣΕΚΑΠ
Η Donskoy Tabak με την Pereslavl και την ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη πουλήθηκαν για 1,6 δισ. δολάρια στην Japan Tobacco. Σε ανακοίνωση του ο  μεγαλομέτοχοτου ΠΑΟΚ αναφέρει ότι μεταβίβασε την εταιρεία λόγω οικονομικής κρίσης και αυξημένων κρατικών φόρων. Το 3ο τρίμηνο του 2018 θα περάσει στα χέρια του ιαπωνικού ομίλου εταιρειών, αφού ολοκληρωθεί η σχετική ρυθμιστική εκκαθάριση.

Η αγορά της ΣΕΚΑΠ συνιστά μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας-πακέτο για την εξαγοράς της μητρικής ρωσικής Donskoy Tabak στην οποία ανήκει η και ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος  Α.Ε.)

Πιο συγκεκριμένα, η Japan Tobacco Inc. ανακοινώνει ότι συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), "ενισχύοντας, έτσι, τη περαιτέρω την πρώτη  θέση της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο όμιλος JT αποκτά και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος  Α.Ε.".

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.

Ο Ιβάν Σαββίδης, σε μια λιτή ανακοίνωση του προς τους συνεργάτες του, αναφέρει ως αιτία της πρόθεσής του να μεταβιβάσει τα μερίδιά του στην ιαπωνική εταιρεία αφενός η συρρίκνωση των πωλήσεων της αγοράς λόγω της κρίσης και αφετέρου οι σημαντικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

JTI Japan Tobacco

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.  Έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%. Οι διαδικασίες της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 3ου τριμήνου του '18.

Να σημειωθεί πως άνθρωποι του περιβάλλοντος Ιβάν Σαββίδη ξεκαθαρίζουν πως στρατηγική του επιλογή παραμένει η επένδυση σημαντικών ποσών στην Ελλάδα, πως δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του από την πατρίδα του και πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που έλαβε από την πώληση αυτή θα διατεθεί προς τη χώρα μας.

«Σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται η πώληση αυτή με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς καθώς διαπραγματευόμασταν 14 μήνες για αυτή τη συμφωνία», τονίζουν.