Η Στιγμή που ο Διαστημικός Σταθμός Tiangong-1 Εισήλθε στη Γήινη Ατμόσφαιρα (Video)

Tiangong-1
Τις πρώτες πρωινές ώρες (03:15 ώρα Ελλάδας), το κινέζικο σκάφος μπήκε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης και κάηκε ολοσχερώς, ενώ βρισκόταν πάνω από το μεσαίο τμήμα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού.

Το Πεκίνο, λίγο νωρίτερα, είχε γνωστοποιήσει ότι επρόκειτο να κάνει την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από τα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, ανάμεσα στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο και διαβεβαίωσε ότι ήταν απίθανο να φθάσουν στο έδαφος μεγάλα κομμάτια του σκάφους.

Η πιθανότητα οποιοδήποτε ανθρώπινο ον να πληγεί από τα συντρίμμια του διαστημικού σταθμού βάρους μεγαλύτερου ήταν 1/700.000.000, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων -CMSEO-, η οποία διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Στα 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, έχουν καταγραφεί 6.000 μη ελεγχόμενες επιστροφές μεγάλων αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο και μόνο ένα συντρίμμι έπληξε άνθρωπο, χωρίς να τον τραυματίσει, όπως επισήμανε ένας ειδικός της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Ο διαστημικός σταθμός Tiangong-1, το όνομα του οποίου σημαίνει Ουράνιο Παλάτι 1 ήταν μήκους 10,4 μέτρων και βάρους περίπου 8 τόνων. Είχε εκτοξευθεί το 2011 για να αποτελέσει πλατφόρμα πειραμάτων πρόσδεσης και άλλων δοκιμών, στο πλαίσιο του φιλόδοξου κινεζικού διαστημικού προγράμματος.

Tiangong-1 (2)

Αρχικά η αποστολή του αναμενόταν πως θα ολοκληρωνόταν το 2013 και θα παροπλιζόταν, αλλά η αποστολή του παρατάθηκε επανειλημμένα. Η Κίνα, πλέον, σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά μόνιμο διαστημικό σταθμό μέχρι το έτος 2023.

Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την κατάκτηση του διαστήματος, στην προσπάθειά της να «φθάσει» τις ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη. Το διαστημικό πρόγραμμα των Κινέζων συντονίζεται από τον στρατό και θεωρείται σύμβολο της αυξανόμενης ισχύος της χώρας. Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει διαστημόπλοιο/τηλεχειριζόμενο όχημα στον Άρη περί το 2020.
           

Ο Κινέζικος Tiangong-1 Συντρίβεται Πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό