Η Κρύπτη της Αποκάλυψης - Εδώ Φυλάσσεται ότι πιο Πολύτιμο Υπάρχει στον Κόσμο (+Video)

Η Κρύπτη της Αποκάλυψης
Το παγκόσμιο απόθεμα σπόρων και φυτών, βαθιά μέσα σε ένα βουνό, φιλοξενείται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Κύκλο. Σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπότητας, σε περίπτωση του εφιαλτικού σεναρίου μιας παγκόσμιας καταστροφής και ονομάζεται Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Svalbard ή αλλιώς Κρύπτη της Αποκάλυψης.

Όλα βρίσκονται παγωμένα σε βάθος 130 μέτρων και μπορούν να μείνουν ανέπαφα για 200 χρόνια, ακόμα και χωρίς ρεύμα. Το θησαυροφυλάκιο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 860.000 δείγματα από 4.000 διαφορετικά φυτά απ' όλο τον κόσμο.

Η Κρύπτη της Αποκάλυψης - 1

Στα τέλη του 2015, ερευνητές από την Συρία, απέσυραν τους σπόρους που είχαν καταθέσει, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ελλείψεις που υπήρχαν, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που επέφερε ο πόλεμος. Ήταν η πρώτη ανάληψη από την Τράπεζα της Αρκτικής, όταν χιλιάδες σπόροι μεταφέρθηκαν μυστικά στο Μαρόκο και το Λίβανο.

Η Κρύπτη της Αποκάλυψης - Σπόροι

Το θησαυροφυλάκιο, που χρηματοδοτήθηκε από την νορβηγική κυβέρνηση και τον οργανισμό Crop Trust, ανοίγει μόνο 3 με 4 φορές κάθε χρόνο για να γίνουν νέες καταθέσεις.

Οι τελευταίες αφίξεις ήταν από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Η Αυστραλία είναι η 4η σε ποσότητα συνεισφοράς χώρα του κόσμου, καθώς έχει αποθηκεύσει περισσότερες από 10.000 ποικιλίες σπόρων. Κάθε χώρα έχει το χώρο της στο Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων, παρά τις διεθνείς σχέσεις. Ακόμη και η Βόρεια Κορέα έχει τη δική της κατάθεση.

Ο Μπράιαν Λάινοφ, εκπρόσωπος της Crop Trus, δήλωσε: Προφανώς τους ενδιέφερε πολύ για να κάνουν αυτή την κατάθεση. Αυτό αποδεικνύει την αληθινή παγκόσμια λειτουργία αυτού του θησαυροφυλακίου σπόρων. Όσον αφορά αυτή την κρύπτη, η πολιτική δεν έχει καμιά σημασία. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των σπόρων.

Υπάρχουν 5 πόρτες, με ειδικούς κωδικούς, που καθιστούν την κρύπτη απροσπέλαστη: Έχουμε όλους αυτούς τους ελέγχους, εάν κάποιος προσπαθήσει να εισβάλλει μέσα. Δεν έχει συμβεί όμως ποτέ κάτι τέτοιο. Δε μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος θέλει να διαρρήξει την κρύπτη · δεν υπάρχει αυτή η μορφή παραβατικότητας εδώ, εξήγησε η Μπέντε Νέβερνταλ, διευθύντρια του Παγκόσμιου Θησαυροφυλακίου Σπόρων.

Στο θησαυροφυλάκιο, υπάρχει χώρος για να αποθηκευτούν έως και 4,5 εκατομμύρια δείγματα (περισσότεροι από 2 δις σπόροι). Μοιάζει, δηλαδή, σαν μια μοντέρνα εκδοχή της Κιβωτού του Νώε που έχει στόχο να διαφυλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η Κρύπτη της Αποκάλυψης - 2

Έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντέχει σεισμούς και κάθε είδους άλλη φυσική καταστροφή, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στη Βόρεια Νορβηγία τα τελευταία χρόνια προκάλεσαν απότομο λιώσιμο των πάγων, με αποτέλεσμα ο όγκος των υδάτων να συνιστά απειλή για την Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων του Svalbard.
    

Doomsday Seed Vault