Στις 30 Σεπτεμβρίου το Δημοψήφισμα στα Σκόπια

Στις 30 Σεπτεμβρίου το Δημοψήφισμα στα Σκόπια
Για τις 30 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος των Σκοπιανών, για την έγκριση ή μη της "Συμφωνίας των Πρεσπών", όπως αποφάσισε η Βουλή τους με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και των αλβανόφωνων κομμάτων.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε στη συνέχεια να υπερισχύσει η ψήφος υπέρ του «ναι» και να υπάρξει χρόνος για την υλοποίηση αυτών που προβλέπονται στη "Συμφωνία των Πρεσπών" και αφορούν σε συνταγματικές αλλαγές και σε θέματα αλυτρωτισμού.

Οι βουλευτές κλήθηκαν να αποφασίσουν στο ερώτημα: "Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αποδέχεστε τη συμφωνία για το όνομα μεταξύ της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας;"

Το "ναι" υπερίσχυσε με 68 ψήφους, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία. Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, δήλωσε: "Πρόκειται για ένα ερώτημα διφορούμενο, πολυδιάστατο και σίγουρα χειριστικό".

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζάεφ επιδιώκει την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και καλεί το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE να συνδράμει στην αύξηση της συμμετοχής, την ώρα που η αντιπολίτευση αλλά και ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για "προδοσία" και καλούν τους πολίτες να καταψηφίσουν.
    

30/10 το Δημοψήφισμα των Σκοπιανών