Ουρουγουάη - Η Ελληνολάτρης Λατίνα

Ουρουγουάη η Ελληνολάτρης
Σε μία μικρή χώρα, πέρα από την μητρική τους γλώσσα, μιλούν και την ελληνική. Τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν την ελληνική ιστορία, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ενώ στις επετείους τόσο της 25η Μαρτίου όσο και της 28ης Οκτωβρίου οι κάτοικοι γιορτάζουν σαν Έλληνες.

Στη μακρινή Ουρουγουάη, των μόλις 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ζουν άνθρωποι που λατρεύουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αποδεικνύουν με δρόμους και πλατείες που έχουν ελληνικά ονόματα και με αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων να κοσμούν τα δημόσια κτίρια.

Είναι Λατινική χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως η Ελβετία της Αμερικής. Λόγω του μικρού μεγέθους της δεν υπολογίζεται ως σοβαρός οικονομικός παράγοντας, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σε εθνικό επίπεδο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού έχει ξεπεράσει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πανεπιστήμιο της Ουρουγουάης

Η Ουρουγουάη διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, με το επίπεδο των σπουδαστών να είναι αρκετά υψηλό. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που την επιλέγουν και φοιτούν στα πανεπιστήμια της.

Γεγονός είναι ότι η χώρα τις δεκαετίες του '50 και του '60 δέχτηκε πολλούς Έλληνες μετανάστες. Έφτασαν πλοία με Έλληνες ναυτικούς και μετανάστες οι οποίοι θέλησαν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η εγκαρδιότητα με την οποία έγιναν δεκτοί ήταν, κατά πολλούς, ένας αποφασιστικός παράγοντας για την εγκατάστασή τους και τη μετέπειτα ζωή τους στην Αμερικανική ήπειρο.

Η ελληνική κοινότητα Ουρουγουάης, έχει κλείσει ένα αιώνα ζωής και ήταν η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη οργανωμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 3.500 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες 2ης ή 3ης γενιάς, αλλά κι ένας μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων που μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Οι ίδιοι οι Ουρουγουανοί πολίτες δε δηλώνουν απλά φιλέλληνες, αλλά ελληνολάτρες. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, το μεγαλύτερο ποσοστό τους απάντησε ότι ταυτίζεται πολιτιστικά με την Ευρώπη, με την πρώτη χώρα που να τους έρχεται στο μυαλό να είναι η Ελλάδα.

Το Ίδρυμα Μαρία Τσάκου στην Ουρουγουάη

Το 1978, ο καπετάνιος Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ίδρυσε το Ίδρυμα Τσάκου, με σκοπό τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Το 2002 μετονομάστηκε, στη μνήμη της μητέρας του, σε ίδρυμα Μαρία Τσάκου.

Το Ίδρυμα Τσάκου προσφέρει δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, χορών, τραγουδιού, ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μυθολογίας, φιλοσοφίας και ελληνικής κουζίνας. Διαθέτει, επίσης, μια μεγάλη βιβλιοθήκη με τίτλους στην ελληνική και ισπανική γλώσσα από διάφορους τομείς του ελληνικού πολιτισμού. Περίπου 400 άτομα εγγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στα μαθήματα που διδάσκονται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάθε βιβλιοπωλείο της χώρας, ακόμη και στο πιο μικρό, μπορεί κανείς να βρει τα άπαντα του Νίκου Καββαδία, του Καβάφη και του Ρίτσου.

Τα παιδιά των Ουρουγουανών, δεν διστάζουν κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου να γιορτάζουν τις εθνικές εορτές των Ελλήνων, πραγματοποιώντας σχολικές εκδηλώσεις, τραγουδώντας και απαγγέλοντας ποιήματα. Οι μαθητές ενός δημόσιου σχολείου της χώρας, του Grecia, έχουν μάθει να λένε και τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας του Διονύσιου Σολωμού.

Στο Μοντεβιδέο, υπάρχουν 23 δρόμοι που έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από αρχαίους φιλόσοφους, ο πιο κεντρικός δρόμος ονομάζεται κι αυτός Grecia, ενώ δύο πλατείες της πρωτεύουσας έχουν ονομαστεί πλατεία της Αθήνας και πλατεία της Ελλάδας.

Το άγαλμα του Σωκράτη στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό δωρικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Έξω από την είσοδο του κτιρίου, το άγαλμα του Σωκράτη υποδέχεται τους επισκέπτες ενώ σε πάρκο που βρίσκεται παραλιακά της πρωτεύουσας υπάρχει μια προτομή του Ομήρου.

---

...Κάποιοι, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φαίνεται πως τιμούν και σέβονται περισσότερο την ιστορία και τον πολιτισμό που προσέφερε ετούτος ο τόπος στην ανθρωπότητα...
    

Στην Ουρουγουάη αγαπούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες