Σαν Σήμερα το Πογκρόμ των Τούρκων Κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (Pics +Video)

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 οι Τούρκοι, ύστερα από την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, ξεκινάνε το πογκρόμ εις βάρος του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης, που εκείνη την εποχή έφτανε τις 110.000.

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955 - 1

Η αφορμή που για πολύ καιρό έψαχνε εναγωνίως ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Άντναν Μεντερές, δόθηκε με έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό που εξερράγη στο τούρκικο προξενείο της Θεσσαλονίκης, στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ.

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955 - 2

Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε ως δράστη τον Οκτάι Εγκίν, ένα μουσουλμάνο φοιτητή από την Κομοτηνή. Ο Εγκίν, που λίγο αργότερα έγινε «ήρωας» στην Τουρκία, θεωρούσε τον εαυτό του "θύμα των ελληνικών αρχών". Λίγα χρόνια αργότερα, το τουρκικό κράτος τον τίμησε διορίζοντας τον ως κυβερνήτη σε μια επαρχία του.

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955 - 3

Παρόλο που από την έκρηξη υπήρξαν μόνο κάποιες υλικές ζημιές, οι τούρκικες εφημερίδες έκαναν επίκληση στον τουρκικό εθνικισμό δίνοντας τεράστιες διαστάσεις στο γεγονός. Οι φήμες πως έλαβαν άμεση κυβερνητική εντολή δεν απέχουν διόλου από την πραγματικότητα.

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955 - 4

Στην ελληνική συνοικία του Πέρα ένα αγριεμένο πλήθος 50.000+ Τούρκων στράφηκε εναντίον των Ελλήνων και όλων των ελληνικών περιουσιών. Οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί κράτησαν για 12 περίπου ώρες, αφού οι αρχές επενέβησαν μόνο όταν η κατάσταση είχε βγει πλέον εκτός ελέγχου.

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955 - 5

Το Δημοκρατικό Κόμμα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των αποτρόπαιων αυτών επεισοδίων, τάζοντας αμοιβή ύψους 6$ σε διαδηλωτές που μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές σε συγκεκριμένα, επιλεγμένα σημεία με 4.000 ταξί, τα οποία ουδέποτε έδωσε.

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955 - 6

Συνθήματα όπως «θάνατος στους γκιαούρηδες», «σπάστε, γκρεμίστε - είναι γκιαούρης», «σφάξτε τους Έλληνες προδότες», και «εμπρός να βαδίσουμε κατά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης», ακούγονταν από τον όχλο.

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955 - 7

Πολλοί (άντρες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά) βιάστηκαν. 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 32 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Περισσότεροι από 15.000 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, από φόβο αλλά και λόγω της καταστροφής των περιουσιών τους, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν μαζικά.

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955 - 8
Ο τότε πρωθυπουργός Άντναν Μεντερές, ανατράπηκε 6 χρόνια αργότερα από Τούρκους στρατιωτικούς · του ζητήθηκαν εξηγήσεις για τα Σεπτεμβριανά, πριν εκτελεστεί με απαγχονισμό.

Το πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ελλήνων αποτελεί μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνισμού. Κάποιοι από αυτούς που κατάφεραν να αποζημιωθούν, πήραν λιγότερο από το 20% της συνολικής ζημιάς που υπέστησαν.

Στο βίντεο (αποσπάσματα από την εκπομπή Μηχανή του Χρόνου ►webtv.ert) περιγράφονται με λεπτομέρειες η προβοκάτσια και όλες οι απίστευτες πράξεις μίσους των Τούρκων κατά του Ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.
    

Σεπτεμβριανά - Το Τουρκικό Πογκρόμ Κατά των Ελλήνων το 1955