Αφιέρωμα - Τιμή στη Μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη


Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, ψηφιοποίησε και παρουσίασε την εκπομπή.

Η εκπομπή, που προβλήθηκε το Νοέμβριο του 1981, αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό γεγονός και μια ευχάριστη έκπληξη για τους θαυμαστές του, καθώς ο Στέλιος Καζαντζίδης απείχε ήδη 16 χρόνια από τα νυχτερινά κέντρα και 5 χρόνια από τη δισκογραφία.

Το Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Στέλιο Καζαντζίδη

Το Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Στέλιο Καζαντζίδη, Ψηφιοποιημένο


Ο παρουσιαστής της εκπομπής, Γιώργος Παπαστεφάνου, τονίζει:

Η απουσία του, η αποχή του απ’ όλα αυτά που συντηρούν τη δόξα ενός τραγουδιστή-δίσκοι, νυχτερινά κέντρα, τηλεόραση-δεν έχουν μειώσει καθόλου τη δική του ακτινοβολία. Αντίθετα κάνουν πιο έντονη την ανάγκη του κόσμου που τον αγαπάει και θέλει να τον ξαναδεί και να τον ξανακούσει. Γιατί αυτός ο κόσμος, ο λαός, βρίσκει στον Καζαντζίδη το δικό του άνθρωπο.

Στο αφιέρωμα στο Στέλιο Καζαντζίδη, διαγράφεται η πορεία του από το ξεκίνημα του μέχρι την καθιέρωση του στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Μιλούν η Καίτη Γκρέυ, ο Απόστολος Καλδάρας, η οποία συνεργάστηκε μαζί του από το 1953 έως το 1957, ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Χάρρυ Κλυνν, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Χάρις Αλεξίου, η οποία ερμηνεύει και το τραγούδι του Το τελευταίο βράδυ μου, όπως και απλός κόσμος, που εκφράζει τον θαυμασμό του στο μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή. Παράλληλα παρουσιάζεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Καζαντζίδης - Υπάρχω

Η πορεία του Μεγάλου Λαϊκού Τραγουδιστή από το ξεκίνημα του μέχρι την καθιέρωση

Δείτε το βίντεο στο ►Αρχείο της ΕΡΤ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο Στέλιος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έμεινε μακριά από τα νυχτερινά κέντρα και τη δισκογραφία, αποκαλύπτει τα μελλοντικά σχέδια του και μιλά για τη ζωή του δίπλα στους απλούς ανθρώπους του μόχθου:

Εκεί που διάλεξα και περνάω τις μέρες μου, τους μήνες μου, τα χρόνια μου-αυτά που λείπω από τη δουλειά-βρίσκω τόση ζεστασιά στους ανθρώπους. Είναι τόσο αγνοί άνθρωποι οι αγρότες, οι ψαράδες. Μιλάω γι’ άλλα πράγματα που μου είναι ευχάριστα, όπως για τη θάλασσα, τα ψάρια, τις καλλιέργειες και υπάρχει μια ατμόσφαιρα σε αυτά τα σπίτια που είναι γνήσια, ανθρώπινη 100%.