Τουρκάλα Πρέσβειρα Ντύθηκε «Ωραία Ελένη» της Τροίας


Ουγκάντα - Τουρκάλα Πρέσβειρα Ντύθηκε «Ωραία Ελένη»
Η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε την πρέσβειρα της χώρας στην Ουγκάντα, επειδή φωτογραφήθηκε σε δεξίωση για την εθνική γιορτή της Τουρκίας ντυμένη με έναν χιτώνα εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία. Το γεγονός εξόργισε και προκάλεσε αντιδράσεις από τους Τούρκους εθνικιστές.

Η πρέσβειρα Ayse Sedef Yavuzalp ήταν η οικοδέσποινα στη δεξίωση που οργάνωσε η πρεσβεία της Τουρκίας στην Καμπάλα, για να γιορτάσει τα 95 χρόνια από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στις 29/10/2018.

Η Sedef Yavuzalp ως Ωραία Ελένη

Στον λογαριασμό του κοινοβουλίου της Ουγκάντας στο Twitter δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες της Yavuzalp, ντυμένη με αρχαιοελληνικό χιτώνα. Δίπλα της, επίσης, βρίσκονταν ένας Τούρκος αξιωματούχος, ντυμένος κι αυτός με αρχαιοελληνική ενδυμασία και με ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς στο κεφάλι.

Εθνικιστική εφημερίδα δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδο της τις φωτογραφίες, υποστηρίζοντας ότι η Yavuzalp ντύθηκε «Ωραία Ελένη» ενώ ο άγνωστος συνοδός της παρίστανε τον «Δία». Τεράστιο σκάνδαλο την Ημέρα της Δημοκρατίας, η πρέσβειρα ήταν η Ελένη και ο βοηθός της ο Δίας, γράφει η εφημερίδα Sozcu.

Sedef Yavuzalp - Sozcu

Ανακλήθηκε η Πρέσβειρα της Τουρκίας στην Ουγκάντα - Ωραία Ελένη της Τροίας

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα για τη δημοσίευση των φωτογραφιών στα social media και τον τύπο. Στο πλαίσιο αυτό, ανακλήθηκε η πρέσβειρα της Ουγκάντας, δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επιβεβαίωσε επίσης ότι ανακάλεσε την Sedef Yavuzalp σε ανάρτησή του στο Twitter:

Mevlut Cavusoglu - twitter

Ποια Είναι η Ayse Sedef Yavuzalp
Η πρέσβειρα είναι διπλωμάτης καριέρας που υπηρετούσε στην Ουγκάντα εδώ και 5 χρόνια, με στόχο να προωθήσει το 2018 ως Έτος της Τροίας, της θρυλικής πόλης τα ερείπια της οποίας πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά στο Τσανάκαλε, της Τουρκίας.

Γεννήθηκε το 1966 κι έχει αποφοιτήσει, το 1987, από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουκίας το 1989 και ως πρώτος γραμματέας της Πρεσβείας στην Κοπεγχάγη την περίοδο 2006-2010.

Ayse Sedef Yavuzalp
Οποιαδήποτε αναφορά στην αρχαιότητα, τον ελληνικό ή τον ρωμαϊκό πολιτισμό προκαλεί την οργή των Τούρκων εθνικιστών · τους θυμίζει πράγματα και γεγονότα που οι ίδιοι θέλουν/προσπαθούν να διαγράψουν απ' τη μνήμη τους ή να τα κουκουλώσουν (φαίνεται...).