Συμφωνία Λιβύης Τουρκίας για ΑΟΖ - «Εξαφανίζουν» την Κρήτη

Συμφωνία-Λιβύης-Τουρκίας-για-ΑΟΖ
Η εδώ και πολλά χρόνια "μελλοντική" οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ τίθεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο αφού η αναγνωρισμένη -και από την Ελλάδα- κυβέρνηση της Λιβύης, συμφώνησε να επεκτείνει την Ανεξάρτητη Οικονομική της Ζώνη μέχρι αυτή να «ακουμπήσει» στην τουρκική. Αντάλλαγμα, η τουρκική βοήθεια για επιβίωσή της στην σύγκρουση με τις δυνάμεις του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Η Τουρκία προσφέρει αφειδώς την βοήθειά της στην κυβέρνηση της Λιβύης προσφέροντας υποστήριξη με τουρκικά drones, με στόχο να εμποδίσει την Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα νοτίως και δυτικά της Κρήτης, τα οποία επαρκούν για την κατακόρυφη οικονομική και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας σε τέτοιο βαθμό που η Ελλάδα θα αποτελεί έναν πανίσχυρο αντίπαλο.
Ο Ερντογάν είχε εχθές (27-11-2019) συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση κράτησε περισσότερες από 2 ώρες με παρόντες τους Χουλουσί Ακάρ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ στο πρωτοσέλιδό της σήμερα, έχει τίτλο Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου και αναφέρει:

Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο ... Μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ουσιαστικά Λίβυοι και Τούρκοι υπέγραψαν 2 μνημόνια κατανόησης. Το πρώτο είναι το The Security and Military Cooperation και το δεύτερο είναι το Restriction of Marine Jurisdictions.

Σαφές είναι ότι Άγκυρα ζητά την στήριξη της Τρίπολης στον σφετερισμό της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ (δυνητική γιατί ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε την ανακύρηξη της) με αντάλλαγμα την επιβίωση της λιβυκής κυβέρνησης κόντρα στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος χαίρει της υποστήριξης των ΗΠΑ.

Συμφωνία Λιβύης Τουρκίας για ΑΟΖ - Εξαφανίζουν την Κρήτη