1.200 Θωρακισμένα Οχήματα M1117 από ΗΠΑ για Ελλάδα (+Video)

θωρακισμένα-οχήματα-M1117
Η αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς είναι πλέον επιτακτική. Η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια · θα πρέπει το αργότερο στα επόμενα 2-3 χρόνια να έχουμε καλύψει πλήρως τις ανάγκες των όπλων μας.

Η ΠΑ ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα, με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και τα επόμενα χρόνια, ίσως δούμε τα "αόρατα" F-35 στην χώρα μας, ενώ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και με τις φρεγάτες.
Το σίγουρο είναι ότι  ΚΑΙ αυτή την φορά, ψωνίζουμε από τις ΗΠΑ. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να γίνει γνωστό, ότι οι τεχνοκράτες και το λεγόμενο deep state δεν θέλει ούτε να ακούει για Τουρκία, εν αντιθέσει με τον Ν. Τραμπ που κάνει τα πάντα για να είναι ευχαριστημένος ο Ερντογάν (κυρίως λόγω ιδίων συμφερόντων). Αυτές οι δύο «σχολές σκέψεις» συγκρούονται και μένει να δούμε στο τέλος ποιος θα υπερισχύσει.

Η αποκάλυψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, τον περασμένο Νοέμβριο, ότι το ΓΕΣ έχει στείλει αίτημα απόκτησης θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τύπου Μ1117 από τις ΗΠΑ, σίγουρα εξέπληξε ευχάριστα. Η συνταγή απόκτησή τους θυμίζει έντονα την αντίστοιχη των ►ελικοπτέρων Kiowa Warriors (με το παρατσούκλι «Ινδιάνοι»), με ακόμη πιο συμφέροντες, όμως, όρους.

Την ευκαιρία προμήθειας των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ1117 από το πλεονάζον υλικό των Ηνωμένων Πολιτειών είχε εντοπίσει και δούλεψε αθόρυβα με το επιτελείο του το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς. Όταν ο υπουργός έκανε την αποκάλυψη περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ, είχε ήδη φύγει από το ΓΕΣ η σχετική επιστολή προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, πρόκειται για αίτημα παραχώρησης 1.200 οχημάτων Μ1117 δωρεάν από τις ΗΠΑ, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει μόνο τα έξοδα μεταφοράς στη χώρα μας.

Στόχος του ΓΕΣ είναι να μπουν στην υπηρεσία του Στρατού και τα 1.200 οχήματα τα οποία θα διαμοιραστούν σε νησιά, Έβρο και σύνορα. Πρόκειται για δύο εκδόσεις του τύπου, μεταφοράς 4 ατόμων η μία και 6 ατόμων η δεύτερη.
Το M1117 αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων οχημάτων. Φέρει εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

Διαθέτει λάστιχα «run flat», ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr και του Χρήστου Μαζανίτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλαβε να τρέξει την διαδικασία, στο ταξίδι του στην Αμερική συνοδεύοντας τον Κ. Μητσοτάκη, έχοντας μαζί του και τον σχετικό φάκελο για την συνάντηση με τον ομόλογό του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρήκε θετικό έδαφος και φαίνεται ότι οι σχετικές διαδικασίες θα τρέξουν πολύ σύντομα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει λάβει από όλες τις απαραίτητες πλευρές του Αμερικανικού Στρατού τις θετικές εισηγήσεις και αναμένεται η έγκριση του Κογκρέσου για την EDA, δηλαδή του νόμου με τον οποίο αποδεσμεύεται το πλεονάζον υλικό.

θωρακισμένα-οχήματα-M113
Σε καμία περίπτωση, πάντως, τα Μ1117 δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα γνωστά μας «παπάκια», τα Μ113 του ΕΣ.                   πηγή pentapostagma.gr

1.200 Θωρακισμένα Οχήματα M1117 από ΗΠΑ για Ελλάδα