Χαστούκι Γερμανικής Βουλής σε Ερντογάν - Παράνομο το Μνημόνιο με τη Λιβύη

Χαστούκι-Γερμανικής-Βουλής-σε-Ερντογάν-Παράνομο-το-Μνημόνιο-με-τη-Λιβύη
Κόλαφος για την Τουρκία η έκθεση της Γερμανικής Βουλής που χαρακτήρισε παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Αποφάνθηκε ότι παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.

H 18σέλιδη νομική προσέγγιση του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, σχετικά με τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, από την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής είναι εξαντλητική.
Στην έκθεση γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα Η.Ε. μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης · κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία, στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Από την άλλη πλευρά Ελλάδα και Τουρκία υπό το πρίσμα της διένεξης στο Αιγαίο, υποστηρίζουν διαφορετικές νομικές θέσεις σε ότι αφορά την αναγνώριση, την διεκδίκηση δικαιωμάτων και την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών, ειδικότερα της Α.Ο.Ζ.

Στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο Θαλάσσης εμφαίνεται σαφώς ότι οι νήσοι ανεξάρτητα του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των Α.Ο.Ζ.
Εκτός αυτού η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει ως νομικά δεσμευτικό τον ισχυρισμό, ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, σύμφωνα με το οποίο ακόμη και οι νήσοι διαθέτουν Α.Ο.Ζ. δεν τη δεσμεύουν, αφού η χώρα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση, επειδή (ακόμη και τρίτα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει και επικυρώσει τη σύμβαση) δεσμεύονται μέσω του εθιμικού δικαίου.

Μάλιστα σε ένα άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική Α.Ο.Ζ. νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία Α.Ο.Ζ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου.

Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι  η θαλάσσια οριοθέτηση των Α.Ο.Ζ. των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

Η Άνγκελα Μέρκελ να Θέσει Θέμα Μνημονίου, να Σταματήσει Άμεσα τις Πωλήσεις Όπλων και τη Χορήγηση Οικονομικής Βοήθειας στην Τουρκία, Ζήτησε Τουρκικής Καταγωγής Βουλευτής.

Η τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», Σεβίμ Ντάγκντελεν, η οποία και ζήτησε από την επιστημονική υπηρεσία τη γνωμάτευση, κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει θέμα μνημονίου στη σημερινή της συνάντηση με τον Ερντογάν.

"Όποιος, όπως ο Τούρκος πρόεδρος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη περιοχή και με επιθετική εξωτερική πολιτική στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην περιοχή, δεν μπορεί να είναι εταίρος" τόνισε η κυρία Σ. Ντάγκντελεν.

Σε ότι αφορά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας, η βουλευτής υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.                      πηγή: newpost.gr

Χαστούκι Γερμανικής Βουλής σε Ερντογάν - Παράνομο το Μνημόνιο με τη Λιβύη