Ελπίδες για Θεραπεία του Κορωνοϊού από Γνωστό Φάρμακο

Ελπίδες για Θεραπεία του Κορωνοϊού από Φάρμακο Γνωστό Εδώ και Χρόνια
Η χλωροκίνη, ένα συνηθισμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, εδώ και 70 χρόνια, παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον Covid-19, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, βασιζόμενος στα αποτελέσματα κινεζικής κλινικής μελέτης.

Γνωρίζαμε ήδη ότι η χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro απέναντι σε αυτόν τον νέο κορωνοϊό και η κλινική εκτίμηση που έγινε στην Κίνα το επιβεβαίωσε, εξήγησε ο καθηγητής, ο οποίος είναι ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, σε δήλωση του στο Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζοντας την πρώτη δημοσίευση αυτής της κλινικής μελέτης τριών Κινέζων ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση BioScience Trends.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 19/02/2020 και βασίζεται στα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής (που έγινε σε περισσότερα από 10 κινεζικά νοσοκομεία σε Ουχάν, Πεκίνο και Σαγκάη), η οποία είχε στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χλωροκίνη για τη θεραπεία πνευμονικών νόσων που συνδέονται με τον Covid-19.

Τα αποτελέσματα που λάβαμε μέχρι τώρα σε περισσότερους από 100 ασθενείς έδειξαν ότι η φωσφορική χλωροκίνη ήταν πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία που λάμβανε η ομάδα σύγκρισης όσον αφορά την εξέλιξη της πνευμονίας, τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων, ώστε ο ασθενής να γίνει αρνητικός στον ιό και για να περιοριστεί η διάρκεια της ασθένειας, ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές. Στη μελέτη τους πάντως δεν ποσοτικοποιούν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Οι αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χλωροκίνης ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά της για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από πνευμονία, την οποία προκάλεσε ο Covid-19. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι η χλωροκίνη είναι ένα φτηνό φάρμακο, χωρίς κινδύνους, που χρησιμοποιείται εδώ και 70 χρόνια, συνεχίζει το άρθρο που υπέγραψαν οι καθηγητές Τζιαντζούν Γκάο, Ζενχούε Τιάν και Χου Γιανγκ, του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της πόλης Τσινγκτάο.
Σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, για τη θεραπεία αρκεί μια δόση των 500mg χλωροκίνης ημερησίως για δέκα ημέρες.

Είναι μια εξαιρετική είδηση, αυτή η θεραπεία που δεν κοστίζει τίποτα, τόνισε ο καθηγητής Ραούλ, χαιρετίζοντας τη δουλειά που έκαναν ερευνητές για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, σε ερώτηση που τέθηκε απάντησε ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Ντιντιέ Ραούλ και τόνισε: Ξέρουμε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες in vitro, όμως οι μελέτες στους ασθενείς θα πρέπει να επαληθευτούν.          πηγή: ΑΠΕ  - ΜΠΕ

Ελπίδες για Θεραπεία του Κορωνοϊού από Γνωστό Φάρμακο