Θυμήθηκαν ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ τα 8 Θωρακισμένα Οχήματα και τα Έστειλαν στον Έβρο (+Video)

Θυμήθηκαν-τα-8-Τεθωρακισμένα-Οχήματα-και-τα-Έστειλαν-στον-Έβρο
Οκτώ στρατιωτικά οχήματα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 που κατασχέθηκαν το 2015 και «σάπιζαν» στο τελωνείο του Πειραιά, έγιναν επιτέλους «μάχιμα» και στάλθηκαν στον Έβρο.

Τα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα καναδικής κατασκευής, τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και 5 χρόνια από τις ελληνικές αρχές, τέθηκαν στη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας και στάλθηκαν στον Έβρο για να ενισχύσουν τις περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Πρόκειται για οχήματα/θηρία μεταφοράς προσωπικού που έχουν πρωτόκολλο ασφαλείας 3, είναι ικανά να επιχειρήσουν σε συνθήκες πολέμου και έχουν αυτονομία κίνησης μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα.

Τα 8 MRAP Typhoon GSS-300 (5 θωρακισμένα τύπου Toyota Land Cruiser, 2 οχήματα BMW και 1 ακόμη μάρκας Mercedes) κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2015 από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή νότια της Κρήτης, όταν και βρέθηκαν στα αμπάρια φορτηγού πλοίου ονόματι Tychy.

Τεθωρακισμένα-Οχήματα-MRAP-Typhoon-GSS-300-στον-Έβρο

Τα οχήματα αυτά, εδώ και 5 χρόνια βρίσκονταν στις αποθήκες του ΣΤ' Τελωνείου Πειραιά και κατόπιν της κρίσης που ξέσπασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποφασίστηκε να γίνει μηχανικός έλεγχος και να τεθούν στη διάθεση της Ε.Α. αφού προηγήθηκε η οριστική κατάσχεση από τις ελληνικές αρχές, τηρώντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. περί απαγόρευσης μεταφοράς, προμήθειας και πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη.
Τα MRAP Typhoon GSS-300 χρεώθηκαν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής στην οποία υπάγονται και τα ΜΑΤ. Κατασκευάζονται από την καναδική εταιρεία Streit Group, έχουν μήκος 6.5, πλάτος 2.43, ύψος 2.37 μέτρα και βάρος 12.5 τόνους (χωρίς τα καύσιμα). Έχουν διμελές πλήρωμα και μπορούν να μεταφέρουν 8 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή αστυνομικούς. Επί οδοστρώματος, η μέγιστη ταχύτητα τους φτάνει τα 100(+) χλμ/ώρα.


Ο Κ. Βελόπουλος στην ΕΡΤ για τα Τyphoon GSS-300

Βελόπουλος-για-τα-MRAP-Typhoon-GSS-300-στην-ΕΡΤ

Σε εκπομπή του ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι κανένας από τη σημερινή κυβέρνηση «δεν είχε ιδέα» για τα διαθέσιμα προς χρήση MRAP Typhoon GSS-300 και ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ από την προηγούμενη (κυβέρνηση) όσοι ήταν ενήμεροι για το θέμα σιωπούσαν, αναλύοντας (συνοπτικά) και με κάποιους "ύποπτους" υπαινιγμούς τους λόγους.

MRAP-Typhoon-GSS-300
"Μας έστειλαν οι Αυστριακοί ένα δήθεν υπέρ άρμα και είμαστε και υποχρεωμένοι, όταν στο λιμάνι του Πειραιά σαπίζουν κυριολεκτικά 8 θηρία... τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα MRAP Τyphoon GSS-300", ανέφερε καλεσμένος στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.


«Θυμήθηκαν» τα 8 Θωρακισμένα Θηρία και τα Έστειλαν στον Έβρο