Εμβόλιο Κατά του Κορονοϊού με Βάση τον Καπνό Δοκιμάζει Εταιρεία Βιοτεχνολογίας

Εμβόλιο Κατά του Κορονοϊού με Βάση τον Καπνό Δοκιμάζει Εταιρεία Βιοτεχνολογίας
Στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού COVID-19, με βάση το φυτό του καπνού, ανακοίνωσε ότι προχωρά η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Kentucky BioProcessing (KBP - θυγατρική της γνωστής από το χώρο των καπνικών προϊόντων εταιρείας, Βritish American Tobacco).

Το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται σε στάδιο προκλινικών δοκιμών. Σε περίπτωση που οι δοκιμές αυτές έχουν θετική πορεία, η εταιρεία αναφέρει ότι θα μπορούν να παρασκευαστούν από 1 έως 3 εκατομμύρια εμβόλια ανά εβδομάδα, ξεκινώντας από τον Ιούνιο. Tο πρόγραμμα εμβολίων πραγματοποιείται χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για την ίδια την εταιρεία.
Το εμβόλιο, που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, χρησιμοποιεί την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία καλλιέργειας του φυτού του καπνού, που έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής τεχνολογίας παραγωγής εμβολίων:

- Είναι δυνητικά ασφαλέστερη, δεδομένου ότι το φυτό του καπνού δεν περιέχει συγκεκριμένους παθογόνους παράγοντες.

- Είναι ταχύτερη, επειδή τα στοιχεία του εμβολίου συσσωρεύονται στο φυτό του καπνού πολύ πιο γρήγορα -σε διάστημα 6 εβδομάδων- έναντι αρκετών μηνών χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους.

- Η σύνθεση του εμβολίου που αναπτύσσεται από την ΚΒΡ, παραμένει σταθερή σε θερμοκρασία δωματίου, σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια, που συχνά απαιτούν ψύξη.

- Έχει τη δυνατότητα να προκαλεί αποτελεσματική αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα με μια μόνο δόση.
Ο διευθυντή Επιστημονικής Έρευνας της Βritish American Tobacco, Dr David O’Reilly, δήλωσε: Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τα επόμενα βήματα. Επιπλέον, είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Βρετανίας, καθώς και με το BARDA στις ΗΠΑ, για να προσφέρουμε την υποστήριξή μας και πρόσβαση στην έρευνά μας, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου για τον COVID-19.

Η ανάπτυξη εμβολίων είναι δύσκολη και σύνθετη εργασία, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε μπροστά σε μια σημαντική επιτυχία με την τεχνολογική πλατφόρμα μας για το φυτό του καπνού και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να κερδίσουμε την μάχη ενάντια στον COVID-19.

Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την έκκληση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κοινωνίας για την καταπολέμηση των παγκόσμιων προβλημάτων.

Kentucky-BioProcessing-ανάπτυξη-εμβολίου-κατά-του-νέου-κορωνοϊού-COVID-19

Η ΚΒΡ έχει διερευνήσει εδώ και αρκετό καιρό εναλλακτικές χρήσεις για το φυτό του καπνού. Μια τέτοια εναλλακτική χρήση είναι η ανάπτυξη φυτικών εμβολίων. Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια να σταματήσουμε την εξάπλωση του COVID-19, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αυτή».

Η ΚΒΡ αναπτύσσει και πραγματοποιεί διαδικασίες μετασχηματισμού του φυτού του καπνού σε «εργοστάσια βιοπαρασκευής» που παράγουν αποτελεσματικά σύνθετες πρωτεΐνες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να παραχθούν. Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί και να πραγματοποιεί συγκομιδή και επεξεργασία έως και 3 εκατομμυρίων φυτών καπνού που παράγουν τις πρωτεΐνες αυτές, σε ένα κύκλο παραγωγής που συνήθως διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.

Χρησιμοποιεί τεχνολογίες με άδεια χρήσης και ιδιόκτητες τεχνολογίες, ενώ τα φυτά του καπνού αναπτύσσονται σε αυτοματοποιημένο και ελεγχόμενο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί για να βελτιστοποιήσει την παραγωγή των πρωτεϊνών που αναλύονται.     πηγή: protothema.gr - Μαίρη Μπιμπή

Εμβόλιο Κατά του Κορονοϊού με Βάση τον Καπνό Δοκιμάζει Εταιρεία Βιοτεχνολογίας