Έρευνα: 5 στους 100 οι Καπνιστές Μεταξύ Ασθενών από Κορωνοϊό. Τσιρότα Νικοτίνης Δοκιμάζουν οι Γάλλοι

Η-νικοτίνη-πιθανόν-έχει-προστατευτική-δράση-κατά-του-Κορωνοϊού
Η νικοτίνη είναι πιθανόν να έχει προστατευτική δράση στην προσβολή από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές. Θα πραγματοποιηθούν δοκιμές πρόληψης και θεραπείας με τη χρήση τσιρότων νικοτίνης στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière του Παρισιού.

Η υπόθεση της έρευνας υποστηρίζεται από την ύπαρξη χαμηλού ποσοστού καπνιστών μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών της Covid-19, όπως έχει διαπιστωθεί από σειρά μελετών ανά τον κόσμο. Η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος θα έλθει από τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που πραγματοποιείται επί 350 νοσηλευόμενων ασθενών και 150 ελαφρύτερων περιστατικών της Covid-19 (επιβεβαιωμένων από τεστ PCR).
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ιατρικής Zahir Amoura, δήλωσε: «Μεταξύ των ασθενών αυτών δεν υπάρχουν παρά 5% καπνιστές. Δηλαδή, υπάρχουν 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών της Covid-19 σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας».

Ο καθηγητής Jean-Pierre Changeux, του Ινστιτούτου Παστέρ και του Collège de France, σε δηλώσεις του αναφέρει: «Σύμφωνα με την υπόθεση, η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον κορωνοϊό και τον εμποδίζει να προ κολληθεί και κατά συνέπεια να διεισδύσει στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό».

Ο Changeux (επιφανής νευροβιολόγος, ειδικός στους νικοτινικούς υποδοχείς) είναι ένας εκ των συντακτών άρθρου για το θέμα αυτό, στην επιθεώρηση Comptes Rendus de Biologie της Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας είναι μέλος.
Αφού δόθηκε το πράσινο φως με την υποστήριξη του υπουργού Υγείας της Γαλλίας Olivier Verent, τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν, σύμφωνα με τον καθηγητή Zahir Amoura, με διαφορετικές δοσολογίες σε 3 δοκιμές: προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση, θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους και τέλος σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, κεντρικός ρόλος του υπό εξέταση υποδοχέα (του νικοτινικού υποδοχέα της ακετυλοχολίνης) στην εξάπλωση του ιού στον οργανισμό, θα έδινε μία εξήγηση για την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων της Covid-19, όπως οι νευρολογικές επιπλοκές και η απώλεια της όσφρησης.

Ωστόσο, οι γιατροί θέλοντας να προλάβουν τυχόν επιδρομές στα περίπτερα, προειδοποιούν: «Οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να παρακινήσουν τον πληθυσμό να προσφύγει στο κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τους πνεύμονες και βλάπτει σοβαρά την υγεία (καρκίνοι, καρδιαγγειακές νόσοι κ.α.)».                              πηγή: bankingnews.gr

Έρευνα: 5 στους 100 οι Καπνιστές Μεταξύ Ασθενών από Κορωνοϊό