Γιατί ο Χριστός Φορά «Σκουλαρίκι» σε Τοιχογραφία της Παναγίας του Άρακα

Γιατί-ο-Χριστός-Φορά-Σκουλαρίκι-σε-Τοιχογραφία
Στην Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, στο χωριό Λαγουδερά της Λευκωσίας, υπάρχει μια σπανιότατη τοιχογραφία. Εκεί θα δει κανείς την Παναγία την Αρακιώτισσα να κρατά στην αγκαλιά της τον Χριστό που στο αφτί Του φοράει ένα σκουλαρίκι. Την απάντηση δίνει ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος.
Το σκουλαρίκι, παραπέμπει σε ένα πολύ παλιό έθιμο των μοναχογιών των οικογενειών, αναφέρει ο Μητροπολίτης: «Οι πλούσιες οικογένειες είχαν το έθος να βάζουν χρυσό σκουλαρίκι στο δεξί αφτί του μοναχογιού τους. Όταν το παιδί μεγάλωνε και παντρευόταν του έβγαζαν το σκουλαρίκι και του έλεγαν: "Γιε μου, τώρα εσύ που θα πάρεις γυναίκα με σκουλαρίκι, δεν θα φοράς σκουλαρίκι".
Όταν ρώτησα τη γιαγιά μου "Γιατί έβαζαν σκουλαρίκι στον μοναχογιό, γιαγιά;" μου έδωσε μια άκρως παιδαγωγική απάντηση: "Του έβαζαν σκουλαρίκι διότι δεν είχε άλλα αδέλφια... για να ξεχωρίζει μέσα στο χωριό κι έτσι να τον προσέχουμε, να τον φροντίζουμε, να μην τον πληγώνουμε και να τον αγαπούμε περισσότερο. Είχε ανάγκη από ειδική σημασία, αφού δεν είχε αδέλφια και αδελφές για να του τη δώσουν. Κι όταν έβρισκε σημασία και αγάπη από τη γυναίκα του όταν παντρευόταν, έβγαζε το σκουλαρίκι"».            (πηγή: dogma.gr)

Γιατί ο Χριστός Φορά Σκουλαρίκι σε Τοιχογραφία της Παναγίας του Άρακα