Το Νέο Φάρμακο από την Κίνα για το Οποίο Μίλησε ο Τσιόδρας (+Video)

Το Νέο Φάρμακο από την Κίνα για το Οποίο Μίλησε ο Τσιόδρας
Στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός νέου πειραματικού φαρμάκου κατά του ιού SARS-Cov-2 αναφέρθηκε στη χθεσινή του ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό αναστολέα, τον λεγόμενο αναστολέα σύντηξης ek1c4, που φαίνεται να έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον κορωνοϊό, καθώς στοχεύει στη λεγόμενη πρωτεΐνη/ακίδα (λόγω του σχήματός της), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός να αγκιστρωθεί στην επιφάνεια του υγιούς κυττάρου, να το επιμολύνει και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία του πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάη και το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δημοσίευσε στις 30/03 στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Research, προκαταρκτικά ερευνητικά δεδομένα από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές αρχικά εστίασαν στον μοριακό μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να προκαλέσει την ιογενή λοίμωξη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι o SARS-CoV-2 έχει ανώτερη ικανότητα σύντηξης (ανασυνδυασμού δηλαδή) της κυτταρικής μεμβράνης από τον κορωνοϊό που είχει προκαλέσει το 2002-03 το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).
Ο ιός, όπως έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα, χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας για να «γραπώσει» τα υγιή κύτταρα και να τα ωθήσει να μετασχηματιστούν ώστε να τον βοηθήσουν να πολλαπλασιαστεί.

Οι ειδικοί εντόπισαν και δύο περιοχές της πρωτεΐνης/ακίδας, τις HR1 και HR2 και πρόσεξαν ότι στην πρώτη υπήρχαν πολλά μεταλλαγμένα υπολείμματα αμινοξέων, τα οποία ενδεχομένως να σχετίζονται με αλληλεπιδράσεις με τον HR2. Αποφάσισαν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν έναν αναστολέα σύντηξης για όλους τους μέχρι τώρα γνωστούς κορωνοΐούς, τον ΕΚ1, ο οποίος στοχεύει την περιοχή HR1 και θα μπορούσε να αναστείλει τη λοίμωξη των ανθρώπων από άλλους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένων των MERS και SARS.

Στη συνέχεια παραμετροποίησαν τον ΕΚ1 και με λιποπεπτίδια δημιούργησαν τον EK1C4, που απεδείχθη ισχυρότερος ως προς την αναστολή της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2.
Όταν μάλιστα χορηγήθηκε μέσω των ρινικών κοιλοτήτων σε ποντίκια πριν ή μετά την επιμόλυνσή τους με τον ιό HCoV-OC43 (ώστε να μιμηθούν τι συμβαίνει σε πραγματικές συνθήκες με τον κορωνοϊό) παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα είτε δεν μολύνθηκαν, είτε όταν μολύνθηκαν δεν εκδήλωσαν τη νόσο.

Σύμφωνα με τους Κινέζους ειδικούς ενδεχομένως να σημαίνει ότι, ο αναστολέας σύντηξης EK1C4 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της λοίμωξης από το SARS-CoV-2.     πηγή: protothema.gr - Μαίρη Μπιμπή


Το Νέο Φάρμακο από την Κίνα για το Οποίο Μίλησε ο Τσιόδρας