Τα IWI Tavor 7 και X95 Υποψήφια για το Ελληνικό «Εθνικό» Τυφέκιο

Τα-IWI-Tavor-7-και-Χ95-Υποψήφια-για-το-Ελληνικό-Εθνικό-Τυφέκιο
Ο Ελληνικός Στρατός συντονίζει προσπάθεια για την αντικατάσταση του παλαίμαχου τυφεκίου των 7.62 mm, G3A3/A4. Το G3 είναι το τυφέκιο των ΕΔ αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας αν και ομολογουμένως δεν είναι, πλέον, κατάλληλο για τις αποστολές της ΕΛΑΣ και του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ.

g3a4
Είναι ένα τυφέκιο ισχυρό και αξιόπιστο αλλά είναι βέβαιο ότι χρειάζεται αντικατάσταση, καθώς οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης έχουν κάνει δύσκολη την αποστολή του κάθε Έλληνα Οπλίτη.

Ανάμεσα στα υποψήφια όπλα βρίσκονται και τα ισραηλινά IWI Tavor 7 και X95. Τα δυο όπλα δεν διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους, καθώς το πρώτο έχει διαμέτρημα 7.62X52, ενώ το δεύτερο το 5.56X45.

IWI-Tavor7-X95
Δείγματα των δυο όπλων βρίσκονται στην Ελλάδα και δοκιμάζονται σκληρά, προκειμένου να βαθμολογηθούν για το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου. Το Χ95 είναι ήδη γνωστό στις Ελληνικές ΕΔ, καθώς υπάρχουν μικρές ποσότητες σε υπηρεσία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο όπλο, που με τα μέχρι στιγμής επιχειρησιακά δεδομένα δείχνει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και με απροβλημάτιστη λειτουργία. Το Χ95 μπορεί να μετατραπεί εύκολα για χρήση πυρομαχικών 9Χ19, κάνοντάς το ιδανικό υποπολυβόλο.
Τυχόν επιλογή του από τον ΕΣ σημαίνει πως όλες οι ελληνικές ΕΔ θα φέρουν ισραηλινό κύριο οπλισμό. Φυσικά, θα πρέπει να δούμε και τι θα αποφασίσει ο ΕΣ σε ότι έχει να κάνει με το κύριο διαμέτρημα του τυφεκίου. Αν είναι να γίνει το επόμενο «G3» θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον και οι τυχόν επανεκπαιδεύσεις εφέδρων θα γίνουν αρκετά δημοφιλείς καθώς πολλοί θα θέλουν να εκπαιδευτούν σε ένα τόσο εντυπωσιακό όπλο.

Κρυφή επιθυμία όλων μας, όμως, είναι κάποια στιγμή «να πιάσουμε στα χέρια μας» ένα πραγματικά ελληνικό τυφέκιο, με αμιγώς ελληνική σχεδίαση και κατασκευή. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, να καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα πραγματικά Εθνικό Τυφέκιο ...

Τα IWI Tavor 7 και Χ95 Υποψήφια για το Ελληνικό «Εθνικό» Τυφέκιο


Τα ισραηλινής κατασκευής Tavor 7 και X95 είναι τα υποψήφια όπλα που θα αντικαταστήσουν τα G3A3/A4 του Ελληνικού Στρατού