Δηλώσεις Δένδια για τη Συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο (Video)

Δηλώσεις-Δένδια-για-την-Συμφωνία-ΑΟΖ-με-την-Αίγυπτο
Τις προεκτάσεις και τα παρασκήνια της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ περιέγραψε, λίγες ώρες μετά τις υπογραφές στο Κάιρο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» στον ΣΚΑΪ.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπερασπίστηκε την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ υποστηρίζοντας πως "ήταν προς το εθνικό συμφέρον" και τόνισε ότι αυτή η συμφωνία διατυπώθηκε έτσι ακριβώς ώστε να επιτρέπει διάλογο για την περαιτέρω οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και με άλλες γειτονικές χώρες όπως πχ. η Κύπρος και (αν το επιθυμεί) και η Τουρκία.

Νίκος-Δένδιας-Σάμεχ-Σούκρι

Ο Ν. Δένδιας παραδέχτηκε ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία βρίσκονται πλέον στον αέρα και δήλωσε: "Ελπίζω να αλλάξουν γνώμη και ότι η αντίδραση της Άγκυρας να έγινε υπό το καθεστώς ενός αδικαιολόγητου θυμού. Λέω αδικαιολόγητου, διότι πρόκειται για μια καθόλα νόμιμη συμφωνία.

Υπογράμμισε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο ∙ μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, τηλεφώνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. "Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο", αστειεύτηκε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε στον Σάμεχ Σούκρι ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης.
Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να φέρει το θέμα το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή. Είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι θα ενημερώσει σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας κάνοντας αυτό που πρέπει να κάνει (σε κάθε περίπτωση) και δεν έχει κανένα δικαίωμα εκπτώσεων επ' αυτού.


Δηλώσεις Δένδια για τη Συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, στον ΣΚΑΪ