F-35 ΆΜΕΣΑ Ζητά η Ελλάδα - Στάλθηκε στις ΗΠΑ Επιστολή «Price and Availability» (+Video)

F35-ΆΜΕΣΑ-ζητά-η-Ελλάδα-Στάλθηκε-Επιστολή-Price-and-Availability
Επείγουσα προμήθεια μιας Μοίρας ►F-35 με ταχεία παράδοση αρχικού αριθμού αεροσκαφών ζήτησε η Ελλάδα. Με επιστολή διατυπώθηκε το αίτημα διερεύνησης της δυνατότητας ένταξής μας στο πρόγραμμα του μαχητικού (LOR: Letter of Request) και της παροχής στοιχείων - διευκρινίσεων που αφορούν στο αν και επισήμως αποδεσμεύεται ως οπλικό σύστημα για την χώρα μας και σε ποια τιμή (P&A: Price and Availability).

Στις 6 Νοεμβρίου η ΓΔΑΕΕ απέστειλε στις ΗΠΑ την σχετική επιστολή, απευθυνόμενη στην υφυπουργό Αμύνης με αρμοδιότητα Προμήθειες, Ellen Lord, την διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασφαλείας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA), Heidi Grant, και την υφυπουργό Αεροπορίας αρμόδια για Διεθνείς Σχέσεις, Kelli Seybolt.

Στην επιστολή γνωστοποιείται ότι η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΑ εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35 και η απόφαση συμμετοχής θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και η δυνητική προμήθεια 18-24 αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη, μπορεί να είναι νέας κατασκευής ή και μεταχειρισμένα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα από την USAF.
Η ελληνική πλευρά τονίζει το ζήτημα ως επείγον καλώντας την αμερικανική πλευρά να προσέλθει για διαπραγματεύσεις το συντομότερο, προκειμένου να καταρτιστεί το σχετικό πρόγραμμα προμήθειας. Λόγω των αμυντικών προτεραιοτήτων της χώρας σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, η αμερικανική πλευρά ενημερώθηκε ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε τα πρώτα αεροσκάφη παραδοτέα εντός του 2021.

Σαφές είναι ότι η επιστολή επαναλαμβάνει το αρχικό ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από το '17 (όταν απεστάλη αίτημα τιμής και διαθεσιμότητος για 24 αεροσκάφη), τώρα όμως υπό συνθήκες "επείγοντος".

Εκτίμηση της USAF είναι ότι μπορούν να βρεθούν 6 αεροσκάφη που θα παραδοθούν εντός του 2021 στην Πολεμική Αεροπορία, με υλοποίηση της εκπαιδεύσεως του αρχικού πυρήνος προσωπικού εντός του ιδίου έτους. Συνεπώς, το συμφωνηθέν πρόγραμμα μπορεί να αφορά 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 18 νέας κατασκευής που θα παραδοθούν σε δεύτερο χρόνο, αναλόγως του προγραμματισμού. Αυτό είναι και το σενάριο το οποίο έχει ήδη άτυπα συζητηθεί στις πρώτες επαφές.      πηγή: doureios.com - Σάββας Δ. Βλάσσης

The Mall 24

F-35 ΆΜΕΣΑ Ζητά η Ελλάδα - Στάλθηκε Επιστολή Price and Availability στις ΗΠΑ

Επείγουσα προμήθεια μιας Μοίρας F-35 με ταχεία παράδοση ζήτησε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ