Βρετανική Πρόταση για 4 Φρεγάτες Type 31 Πλήρως Εξοπλισμένες με 2 δισ. και Κατασκευή στην Ελλάδα (+Video)

Βρετανική-Πρόταση-για-4-Φρεγάτες-Type31- Πλήρως-Εξοπλισμένες-με-2 δισ.-και-Κατασκευή-στην-Ελλάδα
Αξιόπιστες αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες της ιστοσελίδας ptisidiastima.com αναφέρουν πως την πόρτα του Πολεμικού μας Ναυτικού χτύπησε και η Μεγάλη Βρετανία, με τη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων Type 31, εξέλιξη της γνωστής σε όλους δανέζικης σχεδίασης Iver Huitfeld. Η κατασκευάστρια εταιρεία Babcock, κέρδισε το διαγωνισμό για τις νέες Type 31 με το σχέδιο Arrowhead 140.

Η πρόταση των Βρετανών αφορά μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, που καλύπτει τις δηλωμένες ανάγκες του ΠΝ, με πυροβόλο των 76 χιλιοστών ή και μεγαλύτερο (το βρετανικό πλοίο φέρει 57 χιλιοστών), πυραύλους επιφανείας-επιφανείας (τυπικά Harpoon, αλλά με δυνατότητα αντικατάστασης), 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Ceptor (CAMM) (η βρετανική έκδοση φέρει μόλις 24), ραντάρ NS110, σύστημα TACTICOS (που φορούν οι φρεγάτες κλάσης S και οι Super Vita του ΠΝ),  καθώς και προηγμένα συστήματα ECM/ESM.

Το συνολικό κόστος της πρότασης των Βρετανών, βρίσκεται σε τιμή κάτω των €500 εκ. για κάθε σκάφος. Μάλιστα, προσφέρει ΚΑΙ πακέτο εν συνεχεία συντήρησης (Follow On Support), κάτι πολύ σημαντικό για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Φρεγάτα-Type-31

Το ΠΝ δεν ενδιαφέρεται μόνο για νέα πλοία αλλά και για πολλά άλλα, όπως τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, Πλοία Ενδιάμεσης Λύσης, Διακρατική Συμφωνία, Κατασκευή στην Ελλάδα και Χρηματοδότηση. Στο θέμα της ομοιοτυπίας με τις φρεγάτες του ΠΝ, ΜΕΚΟ200ΗΝ, δεν είναι γνωστό αν η Babcοck έχει ασχοληθεί παλαιότερα με τον σχετικό διαγωνισμό (μάλλον όχι), αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορεί να προσφέρει λύση. Μάλιστα, όσα προσφέρει (TACTICOS, NS110) ίσως να προσφέρονται στο «πακέτο» της THALES, που φέρνει προσφορά από τη Γαλλία, διαφορετική μάλιστα από αυτή της Naval Group. Έτσι, η Babcock θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική της πρότασης της Lockheed Martin και καλύτερη αυτής της Naval Group.

Στο TACTICOS έχουν ήδη ολοκληρωθεί πολλοί και διαφορετικοί πύραυλοι, μεταξύ αυτών ο SM-2 αλλά και η οικογένεια ASTER 15/30. Συνεπώς, με μια εξαιρετικά ικανή πλατφόρμα όπως η Type 31, το ΠΝ θα μπορούσε να βρει λύσεις σε πολλές και διαφορετικές ανάγκες του. Το TACTICOS, αν και δεν είναι το φθηνότερο CMS, παραμένει το σύστημα με τη μεγαλύτερη εξοικείωση του ΠΝ. Σημαντικό, το ότι μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν πύραυλοι ESSM Blk2 σε εκτοξευτές Mk41.

Εκεί που επίσης υπερέχουν σημαντικά οι Βρετανοί, είναι η δυνατότητα της ενδιάμεσης λύσης. Το Royal Navy έχει στη διάθεσή του μεγάλο αριθμό φρεγατών κλάσης Type 23 που θα μπορούσαν, όπως πολλές φορές έχει γράψει το ptisidiastima.com, να παίξουν το ρόλο της ενδιάμεσης λύσης. Οι Type 23, αν και πολύ διαφορετικές σε σχέση με τα πλοία που γνωρίζει το ΠΝ, είναι εξαιρετικά αξιόπλοα σκάφη, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι από τις καλύτερες προτάσεις-λύσεις για το ΠΝ. Άγνωστο είναι το κόστος που θα προσφερθούν τα πλοία αυτά στην Ελλάδα και το πως θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τα νέα πλοία.
Το ΠΝ και η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια λύση G2G (Government To Government). Προφανώς το Royal Navy έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες συμφωνίες και θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει με τις μεταχειρισμένες Type 23. Το πρόβλημα είναι πως οι Βρετανοί έχουν κάνει G2G συμφωνίες μόνο για μεταχειρισμένα πλοία, αλλά μάλλον θα βρουν εύκολα κάποιας μορφής χρηματοδότηση για τη χώρα μας, ενώ λογικά δεν θα θελήσουν να χάσουν την ευκαιρία να συσφίξουν τους δεσμούς μαζί μας, πριν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άγνωστο αν θα καταφέρουν να ανταγωνιστούν τα FMS (Foreign Military Sales) προγράμματα των ΗΠΑ.

Οι Iver Huitfeld και οι Type 31 κατασκευάζονται σε κομμάτια τα οποία συναρμολογούνται σε κάποιο ναυπηγείο. Τα κομμάτια μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε, έτσι θα μπορούσαν να εμπλακούν όλα τα Ναυπηγεία της χώρας, μεγάλη ή μικρά. Οι Iver Huitfeld έχουν κομμάτια που κατασκευάστηκαν στην Εσθονία, συνεπώς θα μπορούσαμε να δούμε τα πλοία να κατασκευάζονται σε ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΣΥΡΟ ακόμη και πολλά άλλα μικρά ναυπηγεία, όπως στο Πέραμα, ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ κοκ. 

Στην οικογένεια των Iver Huifeld, πατριάρχης είναι η κλάση Absalon, ένα πλοίο που θα είχε κορυφαία χρησιμότητα στο Αιγαίο και όχι μόνο. Επίσης, στις Type 31 θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε όπλα από παλαιότερα πλοία μας, όπως πυροβόλα Oto Melara, Phalanx κοκ μειώνοντας περαιτέρω το κόστος κατασκευής. Πάντως, η πρόταση των €2 δις, για πλήρως εξοπλισμένες 4 φρεγάτες γενικής χρήσης, και με πακέτο εν συνεχεία υποστήριξης, κάνει πλέον τη βρετανική πρόταση ισχυρό διεκδικητή. Ελπίζουμε οι Βρετανοί να «ήρθαν» με ολοκληρωμένο πακέτο πρότασης.

Δεν χωράει αμφιβολία πως η βρετανική πρόταση αλλάζει τα δεδομένα στο πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού. Φανερώνει πως η ηγεσία του δεν είναι κλεισμένη σε στεγανά, αλλά προτιμά να εξαντλήσει κάθε δυνατή επιλογή. Ας αφήσουμε το ΠΝ να κάνει τη δουλειά του, την οποία απ' ότι φαίνεται κάνει πολύ καλά.    πηγή: ptisidiastima.com

The Mall 24

Βρετανική Πρόταση για 4 Φρεγάτες Type 31 Πλήρως Εξοπλισμένες με 2 δισ. και Κατασκευή στην Ελλάδα

Βρετανική πρόταση στο Πολεμικό Ναυτικό για 4 εξελιγμένες φρεγάτες Type 31 με κατασκευή στην Ελλάδα