Οι Τούρκοι Ξέρουν ΤΙ ΕΣΤΊ Rafale, από το 2015

Οι-Τούρκοι- Ξέρουν-ΤΙ- ΕΣΤΊ-Rafale-από-το-2015
Πηγή: newpost.gr - Κώστας Σαρικάς
Μόνο τυχαίος δεν είναι χαρακτηρισμός Σάρισα για τα Rafale, αφού τα όπλα τους φτάνουν στο στόχο τους χωρίς να αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο.

H Τουρκική πολεμική αεροπορία (ΤuAF) γνωρίζει από πρώτο χέρι τις τρομακτικές δυνατότητες των Rafale. Κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής αεροπορικής άσκησης Tiger Meet η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο, ένα από τα σενάρια της άσκησης προέβλεπε COMAO (Composite Air Operation) 8 μαχητικών F-16 της TuAF να αντιμετωπίσει 4 Γαλλικά Rafale C/D, από την πολεμική Μοίρα 118 με έδρα στο Mont de Marsan.

Η «αναμέτρηση» εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την Τουρκική αεροπορία, αφού και τα 8 μαχητικά των Τούρκων καταρρίφθηκαν εικονικά από τις Γαλλικές «ριπές» ενώ όλα τα Rafale επιβίωσαν στο πεδίο της άσκησης. Ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς στους γείτονες οι οποίοι το ανέσυραν από τη μνήμη τους όταν πληροφορήθηκαν ότι η Ελλάδα και η HAF προχωρά στην απόκτηση 18 υπερσύγχρονων Γαλλικών μαχητικών.

Η «δόνηση» για την ΤuAF, για όσους έλαβαν μέρος στην άσκηση Tiger Meet αλλά και για όσους γνωρίζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις στο αεροπορικό όπλο, έγινε ακόμα πιο σφοδρή όταν πληροφορήθηκαν ότι, μαζί με τα Rafale, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλήρη φόρτο όπλων μεταξύ των οποίων και τους φονικούς πυραύλους Meteor. Ήταν αυτοί που εικονικά κατέρριψαν στο Ικόνιο και τα 8 Τουρκικά F-16 πριν προλάβουν οι Τούρκοι ιπτάμενοι να χρησιμοποιήσουν έστω και έναν από τους δικούς τους πυραύλους.

Rafale-Meteor-Missile
Με βεληνεκές που, σύμφωνα με τους Γάλλους κατασκευαστές, φτάνει τα 100χλμ ενώ μέσα από τα 60χλμ ουσιαστικά η περιοχή μετατρέπεται σε no escape zone (χωρίς κανένα περιθώριο επιβίωσης για το εχθρικό μαχητικό) οι Meteor των 4 mach μέγιστης ταχύτητας, αποτελούν το πιο προηγμένο βλήμα μαχητικού.

Το Αμερικανικό AMRAAM C7, το ισχυρότερο βλήμα που διαθέτει η Τουρκική αεροπορία (κι έχει αποκτήσει και η HAF), με βεληνεκές σαφώς μικρότερο και no escape zone στα 30χλμ, υπολείπεται σαφώς του Γαλλικού. Τα 30χλμ περιθώριο-χρόνο που διαθέτει ο πιλότος του Rafale για να εξαπολύσει τους 2 Meteor που φέρει κάτω από τα φτερά του, του δίνουν το απόλυτο πλεονέκτημα στην εναέρια μάχη, ειδικά στα μεγάλα ύψη.

Οι Meteor, σε συνδυασμό με το υπερσύγχρονο Γαλλικό ραντάρ, μετατρέπονται στους απόλυτα φονικούς πυραύλους και δρουν πριν καν υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τον αντίπαλο.
Στην Tiger Meet οι γείτονες είχαν πάρει μια μικρή γεύση τόσο από το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra αλλά και από τον τρόπο με τον συνεργάζονται τα ηλεκτρονικά όλων μαζί των αεροσκαφών Rafale. Επιπλέον, ακόμα και σε καταστάσεις όπου τα μαχητικά θα αναγκαστούν να επιχειρήσουν από κοντινές αποστάσεις, η ικανότητα των δικινητήριων Rafale με τα έξτρα πτερύγια στο εμπρόσθιο τμήμα του μαχητικού τα καθιστούν ασυναγώνιστα.

Ανάλογες ήταν οι διαπιστώσεις τόσο των Ελλήνων ιπτάμενων από την 347 Πολεμική Μοίρα ΠΕΡΣΕΑΣ η οποία πρόσφατα έλαβε μέρος σε μεγάλη άσκηση στο Mond de Marsan, όσο και του πρώτου "γερακιού" της HAF, Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη, ο οποίος επίσης βρέθηκε στη Γαλλία, πέταξε με Rafale και ενημερώθηκε αναλυτικά για το μαχητικό το οποίο σύντομα θα πετά με τα χρώματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Ο χαρακτηρισμός Σάρισα μόνο τυχαίος δεν είναι για τα Rafale, αφού τα όπλα τους φτάνουν εκεί που βρίσκεται ο αντίπαλος χωρίς αυτός να έχει περιθώριο αντίδρασης όπως ακριβώς γινόταν με το περίφημο Μακεδονικό δόρυ. Τα Rafale, όπως επισημαίνουν έμπειροι ιπτάμενοι, θα αποτελέσουν το πιο ισχυρό οπλικό σύστημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αν και όταν χρειαστεί να προχωρήσουν για την άμυνα της χώρας στο πρώτο μακρινό πλήγμα (FLO - First Launch Opportunity - στην αεροπορική γλώσσα).

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει, πλήρως ετοιμοπόλεμα, 6 Rafale τα οποία θα είναι σε θέση να επιχειρήσουν με τα υπόλοιπα μαχητικά που διαθέτει.          Πηγή: newpost.gr - Κώστας Σαρικάς

The Mall 24

Οι Τούρκοι Ξέρουν ΤΙ ΕΣΤΊ Rafale από το 2015

Η οδυνηρή εμπειρία των Τούρκων στην άσκηση Tiger Meet με τα γαλλικά μαχητικά, που σφραγίζουν Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο