Έκλεισε Συμφωνία για 4 Φρεγάτες Belharra το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (+Video)

Έκλεισε-Συμφωνία-για-4-Φρεγάτες-Belharra-το-Ελληνικό-Πολεμικό-Ναυτικό
Πηγή: www.onalert.gr - Κώστας Αλατζάς
Οι Γαλλικές Bellhara θα είναι τελικά οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει το OnAlert, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Η προσφορά των Γάλλων κρίνεται η καταλληλότερη, καθώς πληροί τα επιχειρησιακά κριτήρια του ΠΝ, εξασφαλίζει ικανοποιητική ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των Bellhara, δίνοντας ταυτόχρονα ανάσα ζωής στα ελληνικά ναυπηγεία. Στην επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η στρατηγική σχέση που οικοδομούν σταθερά τον τελευταίο χρόνο Ελλάδα και Γαλλία.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στα τέλη Μαρτίου, οπότε αναμένεται να έχει κατατεθεί από το ΓΕΝ η short list των υποψηφίων φρεγατών που ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδυάζοντας το την προσφορά της ενδιάμεσης λύσης, τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα και σταθμίζοντας τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, θα αποφασίσει τον νέο τύπο φρεγατών. Σύμφωνα με το OnAlert, η γαλλική πρόταση για τις Belharra θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη και (εκτός απροόπτου) είναι αυτή που προκρίνεται από την πολιτική και φυσικά τη στρατιωτική ηγεσία.
Την περασμένη Πέμπτη στην 114 ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, την ημέρα των διακεκριμένων προσώπων της ελληνογαλλικής συνεκπαίδευσης «Skyros 2021», ο Γάλλος πρέσβης προ οικονόμησε τις εξελίξεις, ευχόμενος να δει κι άλλα Rafale στον ελληνικό ουρανό και γαλλικές φρεγάτες στη θάλασσα.

Λίγο αργότερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωνε τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για την πορεία του προγράμματος των φρεγατών, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την όποια επένδυση γίνει στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας.  Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των ΕΝΑΕ από τη πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την ανάληψη μέρους του έργου από τα ναυπηγεία.

Το συνολικό κόστος για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών ανέρχεται στα 5 δις ευρώ (3,5 χωρίς οπλισμό) και αποτελεί το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουν υλοποιήσει ποτέ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Περιλαμβάνει τη ναυπήγηση 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων μαζί με τον εξοπλισμό τους (οι δύο θα ναυπηγηθούν στα ελληνικά ναυπηγεία), τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων τύπου ΜΕΚΟ και την τεχνική υποστήριξη τους.

Επίσης, στη συμφωνία προβλέπεται ως ενδιάμεση λύση η απόκτηση 2 εκσυγχρονισμένων φρεγατών La Fayette, χωρίς να αποκλείεται οι Γάλλοι να κάνουν τελικά την υπέρβαση και να παραχωρήσουν στο ΠΝ ακόμη μία φρεγάτα Fremm.

Ο Κώστας Αλατζάς ανακοίνωσε την είδηση σε δελτίο ειδήσεων του TV OPEN στις 08/02/2021.

The Mall 24

Έκλεισε Συμφωνία για 4 Φρεγάτες Belharra το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Γαλλικές θα είναι οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Η προσφορά των Γάλλων κρίνεται η καταλληλότερη