Ξυδάκης: Οι Γερμανικές Οφειλές Είναι Πρωτίστως Θέμα... Ηθικό (!?)

Ξυδάκης, Γερμανικές Οφειλές

O αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε το περασμένο Σάββατο: «Έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις σε ότι αφορά τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι η Αθήνα», αφού πρώτα διευκρίνησε πως «η συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές είναι πρωτίστως θέμα... ηθικό.»


«Θα πράξουμε ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό, πρωτίστως, και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο για τις γερμανικές αποζημιώσεις» δήλωσε στην εφημερίδα Αγορά.

«Η Ελλάδα θυσίασε πολλά στον αγώνα κατά του φασισμού. Απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση της μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν. Η άλλη πλευρά οφείλει να το αναγνωρίσει.»

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Ξυδάκης τονίζει ότι «αποτελεί ιστορικό φαινόμενο που απαιτεί συντεταγμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση» και θεωρεί ότι «η χώρα θα είναι έτοιμη σε περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.»


Ερωτηθείς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπεγράφησαν με την ΠΓΔΜ, τόνισε:

«Αποτελούν μία ακόμα απόδειξη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβιώνουν και να συζητούν αρμονικά σε ένα περιβάλλον, όχι ιδιαιτέρως σταθερό.Το ζητούμενο, όμως, είναι η αμοιβαία καλή θέληση. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν οι υπερεθνικιστικές ακρότητες από την πλευρά της FYROM. Οι ιδεολογικές καταχρήσεις της ιστορίας και οι αλυτρωτικές υπερβολές δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στους λαούς, γίνονται σχεδόν πάντα για εσωτερική κατανάλωση.»


Δείτε και αυτά, για τον κύριο Ξυδάκη (αν δεν τα 'χετε δει...)